- Advertisement -
През отминалите пет работни дни (27 септември – 1 октомври) храните по стоковите тържища в страната са се повишили за 11 поредна седмица, след като в предходната цените на едро на храните нараснаха с 1.11 процента.
Толкова продължително време на непрекъснато повишаване на цените на храните по тържищата не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване. Това показват седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Преди това цените по тържищата се повишаваха с различен темп на нарастване, но постоянно. Месечната равносметка показва, че през септември цените на едро са скочили средно с 2.35%. През август месечното поскъпване е с 6.6 на сто. За юли обаче равносметката е отрицателна – храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ. От тях става ясно, че последният спад на цените започва през първата работна седмица на юли (28 юни – 2 юли), когато храните по стоковите тържища са поевтинели с 1.47%, през следващите две (5-9 юли и 12-16 юли) цените са спаднали съответно с 2.98% и с 1.87 на сто.
Седмичната равносметка пък показва, че от всичките 36 хранителни продукти, включени в седмичния бюлетин на ДКСБТ, 21 са поскъпнали, 12 са поевтинели, а 3 са без промяна в цената. Освен това, отново се наблюдава обратната тенденция – заедно с постоянното поскъпване да намаляват ценовите разлики на храните по области. През отминалите пет работни дни (27 септември – 1 октомври) разликата между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове е следната: най-голяма е разликата от 4.38 лева при кашкавала „Витоша“ (от 9.12 лв./кг в Русе до 13.50 лв./кг в Хасково); при каймата смес разликата е 3.60 лева (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг във Велико Търново); 3.02 лева е разликата при кравето сирене (от 5.98 лв./кг в Добрич до 9.00 лв./кг в Силистра); при зрелия фасул разликата е 2.10 лева (от 2.70 лв./кг в Смолян до 4.80 лв./кг в София); 2.00 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Бургас); при ориза разликата е 1.90 лева (от 1.60 лв./кг в Кърджали до 3.50 лв./кг в Пловдив); 0.90 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.80 лв./литъра в Хасково до 3.70 лв./литъра в София); при брашното тип 500 разликата е 0.72 лева (от 0.62 лв./кг във Варна до 1.40 лв./кг в София); 0.63 лева е разликата при захарта (от 1.12 лв./кг в Кърджали до 1.75 лв./кг в Бургас) и при яйцата разликата е най-малка 0.09 лева (от 0.17 лв./броя в Силистра до 0.26 лв./броя в София).
При основните месни, млечни и други храни от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база три са поевтинели, три са без промяна в цената и 14 са поскъпнали. На седмична база най-много са поскъпнали яйцата (+4.8% до 0.22 лв./броя), следвани от брашното тип 500 (+2.8% до 1.09 лв./кг), прясното мляко (+2.2% до 1.84 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (+2.1% до 1.94 лв./броя), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.4% до 5.65 лв./кг), ориза (+1.3% до 2.30 лв./кг), лещата (+1.1% до 2.83 лв./кг), кашкавала „Витоша“ (+0.8% до 11.61 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.2% до 4.16 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.1% до 8.99 лв./кг). Без промяна в цената са захарта (1.40 лв./кг) и олиото (3.20 лв./литъра). Поевтинели са зрелия фасул (-0.08% до 3.77 лв./кг), замразеното пиле (-0.4% до 4.56 лв./кг) и кравето сирене (-0.1% до 7.30 лв./кг).
На годишна база, спрямо 1 октомври 2020 година, поскъпналите месни и млечни храни на едро също са значително повече от поевтинелите. Най-много са нараснали цените на олиото (+0.86 лева от 2.34 лв./литъра), следвани от кашкавала „Витоша“ (+0.80 лева от 10.81 лв./кг), замразеното пиле (+0.58 лева от 3.98 лв./кг), лещата (+0.47 лева от 2.36 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.35 лева от 8.64 лв./кг). Поевтинял е само зрелият фасул (-0.24 лв. от 3.98 лв./кг).
При зеленчуците на седмична база най-много са поскъпнали зелето (+3.0% до 1.02 лв./кг), морковите (+3.0% до 1.04 лв./кг), полските домати (+1.7% до 1.19 лв./кг) и оранжерийните домати (+1.5% до 2.03 лв./кг). Най-много е поевтинял зеленият пипер (-7.3% до 1.39 лв./кг), следван от червения пипер (-6.5% до 1.73 лв./кг), корнишоните (-4.5% до 1.71 лв./кг), оранжерийните краставици (-3.6% до 1.86 лв./кг), картофите (-3.5% до 0.82 лв./кг) и зрелия кромид лук (-3.5% до 0.82 лв./кг).
При плодовете най-много е поевтиняло гроздето (-5.5% до 1.37 лв./кг), следвано от ябълките (-4.9% до 1.16 лв./кг), прасковите (-4.0% до 2.16 лв./кг) и дините (-2.2% до 0.44 лв./кг), а са поскъпнали само пъпешите (+1.6% до 1.30 лв./кг) и бананите (+0.5% до 2.05 лв./кг)