Колко БГ студенти учат висше в чужбина

0

- Advertisement -

5 пъти по-висок интерес към Белгия, 35% ръст на кандидатурите за Нидерландия

През учебната 2021/2022 броят на българските студенти, следващи в чужбина, най-вероятно се е свил до 3800 или с 25% по-нисък от предната година. Това стана ясно от думите на експерта Николай Харизанов, който е мениджър, отговарящ за висшето образование в „Интеграл“. Главните причини за отлива са Брекзит и пандемията. Отделянето на Великобритания от ЕС води и до пренареждане на най-търсените места за висше образование.

„Брекзит дава отражение и има пренареждане на най-желаните от кандидатите дестинации. Има 35% ръст на кандидатите за Нидерландия и вече заема първо място. Най-търсените специалности са компютърни науки, бизнес и мениджмънт, гейм дизайн, анимация, психология“, посочи Харизанов. Той обаче обясни, че проблемът специално в случая с Нидерландия е, че има недостиг на места за настаняване. Имало е и приети, които не са успели да намерят къде да живеят, затова се е наложило да помолят първия семестър да бъдат онлайн.

Харизанов посъветва гимназистите, които желаят да учат там, да подадат кандидатурите си възможно най-рано, защото това почти 100% им гарантира, че ще си намерят общежитие или квартира. В момента в Нидерландия следват около 3600 българи. Ръстът на ранните заявки за следване в страната на лалетата през следващата академична година пък е над 80%.

На второ място се нарежда Германия. Там интерес представляват икономиката, бизнес информатиката и медицината. Великобритания пък слиза на трето с място с близо 50% спад на желаещите да учат на Острова. Нова топдестинация за българите, желаещи да учат висше в чужбина, е Белгия.

„Интересът към обучение в тази държава е близо пет пъти по-висок спрямо предходната година, макар и от ниска база. Белгия привлича интереса с достъпните си такси – 962 евро за бакалавър и за повечето магистърски програми“, посочи Харизанов. Българи се насочват най-честно към Брюксел и Антверпен и избират програми на английски език, като медии и комуникации компютърни науки, бизнес и икономика, туризъм.

„Интеграл“ отчита и засилване на интереса към университетите в САЩ. Цената на следването там се изравни с тази в Обединеното кралство, а в някои случаи дори е по-ниска. В същото време качеството на висшето образование в САЩ продължава да държи максимално високо ниво. Българите се интересуват дори от обучение в Харвард. В момента там следват 25 наши студенти.

Като цяло консултантите отчитат, че най-висок е интересът към специалност „Бизнес, икономика и финанси“, следвана от „Компютърни науки и информационни технологии“ на второ място и „Изкуство и дизайн“ на трето място. Най-много ученици пък кандидатстват от Френската гимназия в София, Втора и Първа английска гимназия, СМГ, НПМГ, Езикова гимназия Пловдив, Национална търговска гимназия в Пловдив, гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора, гимназия „Гео Милев“ в Бургас, гимназия „Йоан Екзарх“ във Варна, Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали.

Този уикенд мераклиите да следват висше в чужбина могат да зададат своите въпроси по време на форума „Световно образование“, който ще се проведе в сградата на Международното бизнес училище в София при спазването на всички противоепидемични мерки. В него ще участват 30 учебни заведения от цял свят. Предварителната регистрация за участие в изложението се извършва на https://www.world-education.eu/. През седмицата такива ще се проведат и в Пловдив, Бургас и Варна съответно на 11-и, 12-и и 13-и.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки