Подрани ли зимата? Вижте къде ще трупа сняг и ще има ли циганско лято

0

- Advertisement -

Вече имаме три последователни дни с температура на въздуха под 12 градуса. Това отчете пред Нова ТВ климатологът Симеон Матев. По думите му студеното време ще се задържи и другата седмица вече може да има парно.

Според прогнозата му 10-ина дни ще бъде доста по-хладно от обичайното. „На Балканите идва студен въздух, който понижава температурите с близо 7-8 градуса под обичайните за това време на годината“, каза той.

„Днес и утре ще са дните с най-ниски средни температури, след това ще има леко повишение и следващата седмица отново ни чака застудяване. После ще започне плавен преход към по-високи температури, но все пак е октомври, не очаквайте кой знае какви градуси“, каза още Матев. 

Той предупреди, че захлаждането ще бъде придружено с валежи. „Те ще са обложни – дълги, досадни, есенни и наистина типични за сезона. Няма да има внезапни порои. До края на следващата седмица ще се получат доста прилични суми на валежа в рамките на 50-80 литра на квадратен метър“, обясни експертът. 

По думите му най-малко ще вали в Североизточна България, а в Западна България и Рило-Родопската област ще има по-значителни валежи. „Сега е важно да вали заради земеделците. Този циклон идва съвсем навреме“, уточни Матев. 

„Чакат ни ежедневни валежи до петък следващата седмица, след което ще започне постепенно разведряване“, заяви климатологът.

По високите части от планините се очаквало да се натрупа 20-30 и повече сантиметра сняг. Най-нетърпеливите щели да могат да го изпробват още в неделя. 

„Циганско лято ще идва и тази година. След 26 октомври слънцето е толкова ниско над хоризонта, че вече не топли. Тогава дните ще са слънчеви и приятни. Температурите стигат до 20 градуса, но сутрин си е хладничко“, отбеляза Матев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки