По 50 000 лв. на училище за наваксване на пропуските от пандемията

0

- Advertisement -

Държавните и общински училища могат да получат до 50 000 лв., с които да реализират дейности за наваксване на пропуските в знанията и уменията на учениците си, натрупвани поради пандемията. Това ще се случи по новата програма „Учим заедно”.

За целта училищата трябва да подадат своите документи до края на месеца. Програмата цели да обхване ученици от 1-и до 12-и клас от държавни и общински училища и да отговори на техните образователни нужди, които  са засилени от пандемията от коронавирус. По нея ще се подпомагат ученици с български език като втори, чието ниво е пречка за усвояването на нови знания и участието в учебния процес и така ще се преодолеят езиковите бариери. Школата могат да измислят стратегии за повишаване на ниските академични резултати на учениците с пропуски в предметното знание, натрупани при отсъствие от училище или невъзможност за включване в дистанционните занятия през учебната 2020/2021. По програмата ще се финансират и проекти, които ще повишат  ангажираността на децата в учебния процес, тъй като те имат пропуски в базовите знания и слаби умения за вписване в училищната общност, като следствие от промяната на формите на обучение през последната година и др. Дейностите могат да бъдат насочени и към ученици със специални образователни потребности, които възпрепятстват развиването  на знания и умения, необходими за пълноценната реализация. Средства могат да получат и училищата, които искат да развият умения за комуникация, работа в екип, социално-емоционални умения и др.

Школата могат да заложат на най-различни дейности в проектите, за да преодолеят натрупаните образователни затруднения. Например, създаване на нова или различна организация на учебния процес или на индивидуални учебни програми за ученици или група от деца с конкретни нужди, както и да приложат вече съществуващи или да измислят нови инструменти за адресиране на нуждите им. Школата могат да предложат въвеждането на допълнителни часове или организиране на извънкласни занимания за наваксване. Внедряването на нови процеси за подкрепа, консултации и включване на учениците в училищния живот също е сред възможните дейности, които да подпомогнат учениците. Идеите в проектите могат да бъдат насочени и към педагозите. Те могат да минат пред обучения, да приложат иновативни начини на преподаване. Школата имат още възможността да получат финансиране за създаване на нови или внедряване на съществуващи инструменти за подкрепа на учители.

По програмата ще насърчава училищата да кандидатстват в партньорство с други училища, неправителствени организации и/или университети от страната и чужбина. Партньорствата носят допълнително точки в оценката на проектните предложения, затова приносът на партньорите трябва да бъде ясно посочен и обоснован.

Оценка на проектните предложения ще бъде от 1-и до 12-и ноември. Училищата с най-висока оценка преминават в следващия етап и ще бъдат поканени на интервюта след средата на следващия месец. Финалният подбор ще бъде първата половина на декември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки