Протестиращите от транспортния бранш дадоха заден

0

- Advertisement -

Планираният за днес мащабен Национален протест на транспортния бранш – автобусния, товарния и таксиметровия превоз – се отложи заради поетите от правителството конкретни ангажименти, свързани с исканията, които представиха от транспортния сектор.

Във връзка с отложените за днес протести от таксиметровия сектор обясниха, че държавата на този етап е изразила някаква форма на гаранция, че данъкът на таксиметровите шофьори ще бъде намален антикризисно по същия модел, по който е бил намален за настоящата 2021 година.

Данъкът за София е 850 лева и ако бъде приложена антикризисната мярка по посока намаляване на данъка, шофьорите ще платят 300 лева авансово данък през декември за 2022 г.

В случай, че не бъде прието такова антикризисно намаляване, те ще бъдат принудени в края на 2022 г. да заплатят още 550 лева разлика в данъка и нови 850 лева за 2023 г., обясни Красимир Цветков – председател на синдиката:

„За нас поет ангажимент не означава изпълнен, така че запазваме протестната си готовност. В случай че в бъдещия закон за бюджета не бъде заложена такава компенсация към общинските съвети, нашето притеснение е, че към края на 2022 г. шофьорите ще бъдат натоварени с разликата за данъка за 2022 плюс новия данък за 2023 г., което за София означава 1400 лева“.

Магдалена Милтенова – председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи каза във връзка с отложените протести днес, че са поети ангажименти от страна на държавата да се осигурят допълнителни средства за автобусните превозвачи, така че те да могат да бъдат подпомогнати в своята дейност и да може да се осигури транспорт за населението:

„Знаете, че в момента цените на горивата са изключително завишени, разходите са изключително завишени, за да не се променя нотификацията, да не се засягат интересите на останалите браншове. Затова беше предложено да се направи нарочна мярка за автобусните превозвачи, за да може браншът да се справи с кризата“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки