Протестиращи миньори блокираха центъра на София (СНИМКИ)

0

- Advertisement -

Национален протестен митинг-шествие за енергийната независимост блокира центъра на София, предаде Novini.bg. Миньори от комплекса „Марица Изток“ се събраха на пл. „Св. Александър Невски“ и в 12.00 часа от там започна шествие по бул. „Цар Освободител“, бул. „Княз Александър Дондуков“ до Министерски съвет. Акцията е под наслов „В защита на енергийната независимост на България“.

Председателят на организацията на КНСБ в „Марица Изток“ Наско Митев поясни, че до протеста се е стигнало основно заради заложения миналия месец в Плана за възстановяване и устойчивост проект за газифициране на въглищните централи.

Това е безумие. Ние сме тук, за да защитим националната сигурност, за да защитим енергийната независимост на страната. Затова искаме среща с премиера, за да дадем началото на едни закъснели преговори за това какво се случва в комплекса „Марица Изток“. Ние инициирахме подписка в четирите района около комплекса срещу лобистката, според нас, „Зелена сделка“. Вече стана ясно, че електроенергия от ВЕИ-та не дава сигурност. В подписката поставихме условие за максимума, който трябва да защити държавата пред Европейската комисия. Ние казваме, че без ТЕЦ-овете на въглища това е невъзможно, заяви Митев. Той уточни, че подписката е подкрепена от над 105 000 души. Ние сме длъжни да изясним тяхното мнение – работа на централите на въглища до изчерпване на количествата. С темпа, с който се движим в момента, можем да работим още 50 години. 

Протестиращите ще внесат на среща с премиера декларация на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“, подкрепена от подписите на 105 000 души.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки