“Булгаргаз” плаши да прекъсне договора с “Топлофикация”

0

- Advertisement -

„Булгаргаз“ настоява за заплащане на задълженията и предупреждават за принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с „Топлофикация“ и настояват за търсене на общо решение с БЕХ и държавата”. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в началото на заседанието на Столичния общински съвет по повод скока на цената на природния газ.

Фандъкова разказа, че вчера е провела среща с министъра на финансите и министъра на енергетиката, като е получила тяхното разбиране, че трябва да се намери общо решение, така че да не се допусне огромен дисбаланс в дружеството, който автоматично ще се отрази на цялата енергийна система.

“За съжаление, към момента се сбъдват най-песимистичните ни прогнози с повишение на цената на природния газ. Вчера очакванията ни бяха за 200 млн. лв. преразход до края на годината. Тази сутрин директора на „Булгаргаз“ обяви, че ще искат увеличение от над 30% на природния газ за ноември”, заяви кметът. Фандъкова обърна внимание, че вчера „Топлофикация София“ е получила писмо от „Булгаргаз“, в което уведомява всичките си клиенти, че отчита значително увеличение на заявките за доставка на газ, спрямо предварително заявеното. “В тази връзка „Булгаргаз“ подчертава, че количества над договореното ще бъдат доставени само при възможност и след изрично одобрение. На този етап не знаем на какво се дължи това искане за ограничаване на потреблението. Предвид по-ранното започване на отоплителния сезон, това също е въпрос, който трябва задължително се обсъди, така че да гарантираме доставката на нужните количества към София”, коментира градоначалникът.

Фанъдкова заяви, че е получила уверението на министъра на енергетиката, че отоплителния сезон в София ще бъде осигурен, независимо от дисбалансите в цените между „Булгаргаз“ и „Топлофикация“.

“Всички си дават ясна сметка, че осигуряването на топлинна енергия за над 1 млн. граждани на София няма абсолютно никаква алтернатива”, каза още тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки