Освободиха схемаджиите, задържани за фалшиви Covid-сертификати

0

- Advertisement -

Четиримата задържани във Велико Търново посредници в схемата за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация срещу Covid-19 от Кюстендил са освободени от ареста. Няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу тях, предаде БНР.

Образувано е досъдебно производство срещу задържаните за фалшивите сертификати във Велико Търново

Няма правно основание за удължаване на мерките и за повдигане на обвинение на четиримата, замесени като посредници в схемата за издаване и продажба на фалшивите Covid сертификати, заявиха за БНР от Районната прокуратура във Велико Търново.

Продължават процесуално следствените действия по изясняване на престъплението, след което наблюдаващият прокурор във Велико Търново ще вземе решение дали да изпрати делото по компетентност на Кюстендилката прокуратура, на чиято територия в медицински център има данни, че са издавани фалшивите сертификати за ваксинация, които са продавани по 500 и повече лева. Продължава работата и по версията за организирана престъпна група и ако в тази насока се съберат достатъчно доказателства, производството ще бъде изпратено по компетентност на Специализираната прокуратура.

Срещу четиримата във Велико Търново беше образувано досъдебно производство за съставяне на официален документ с невярно съдържание. Законът предвижда за такова нарушение лишаване от свобода до 8 години.

Няма образувано досъдебно производство в Кюстендил, каза за БНР говорителят на обвинението в областния град Галина Димитрова.

Полицейската проверка в болница в Кюстендил продължи вчера през целия ден.

Извършват се действия и търсене на доказателства, които ще бъдат предоставени на разследващите във Велико Търново, където по случая има четирима задържани, кюстендилската прокуратура не го наблюдава, добави Димитрова. Главният лекар на болницата в Кюстендил доктор Александър Величков каза, че полицейската проверка не е приключила, не го уведомяват за хода на разследването и отказа да коментира.

В петък вечер беше проверен здравен център към болницата в Кюстендил, чийто шеф е рентгенелог. Според коментарите, с издаването на фалшивите сертификати за ваксиниране участие има и кръвният център към болницата. Официално не се съобщава дали има задържани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки