Връщат деца без тест за COVID

0

- Advertisement -

По 200 малчугани на ден се заразяват, най-много случаи има при учениците над 10 г.

Лекари връщат деца без тест за COVID и отказват да ги прегледат. Това алармираха пред „Телеграф“ възмутени родители.

„Синът ми все още няма 2 години. Започна да кашля, вдигна висока температура и се обадихме на педиатъра му, за да се уговорим кога да го заведа на преглед. Първият въпрос не беше какво е състоянието на детето, а дали сме правили тест. Когато казах, че не сме, ми отговори, че в такъв случай няма какво да ходим при нея. Първо да се изследваме всички. Споделих й, че в яслата има някакъв сезонен вирус, но тя каза, че това не я интересува и без тест да не ходим в кабинета“, разказва 32-годишната Теодора от София. В крайна сметка синът й е приет в болница с бронхит, а тестът му за коронавирус е отрицателен.

 Условие

Случаят на Теодора обаче далеч не е единственият. В социалните мрежи родители също споделят притесненията си, че лекари отказват да преглеждат децата им, ако нямат отрицателен тест. Това важи не само за джипитата, а и за медици в педиатричните звена. Още миналата година здравните власти категорично се произнесоха, че наличието на тест не може да бъде условие за преглед или хоспитализация на пациентите. Въпреки това тези случаи продължават.

Ръст

Междувременно продължава да расте и броят на заразените деца. Средно по 200 нови случаи на ден се регистрират в категорията 0-19 г. На 15 септември общият им брой бе 19 561, а месец по-късно заразените в тази възрастова група вече са 25 845. Анализ на математика Лъчезар Томов също доказва рекордния скок на малчуганите с COVID. Най-много случаи има при учениците над 10-годишна възраст. „Епидемията се движи първо при децата, после при родителите, което показва в каква посока се случва предаването на заразата – от деца към родители доминира. С оглед на съвпаденията по време между скоковете при деца и отваряне на училищата, хипотезата за ролята на училищата изглежда най-вероятна“, посочва Томов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки