Военна прокуратура не вижда основание за производство по сигнали за корупция в МО

0

- Advertisement -

Военната прокуратура не е видяла основания за образуване на предварително производство по два от сигналите за нарушения в главна дирекция  „Инфраструктура на отбраната“. Сигналите бяха подадени от служебното ръководство на Министерството на отбраната още през май месец.

Още в началото на мандата на първия служебен кабинет служебният министър на отбраната Георги Панайотов поиска от Военната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция да проверят дейностите на дирекция  „Инфраструктура на отбраната“ за  2018-2019 г., както и за 2020-а година.

Служебното ръководство видя в действията „индикации за корупция“ и обясни, че 80 процента от поръчките за инфраструктурните проекти през 2020 г. са сключени чрез директно възлагане, без проучване на пазара и предпочитане на изпълнители.

Преведената сума е за около 184 милиона лева.

Част от договорите засягат инфраструктурата за новите изтребители Ф-16. Директорът на дирекцията за инфраструктура на отбраната беше освободен, а други бяха наказани.

„Прокуратурата каза, че няма основание да образува предварително производство“. каза с днешна дата министър Георги Панайотов.

Но министерството все още очакват и становището на държавната финансова инспекция.

От отговора на въпроси на „Хоризонт“ става ясно, че проверките се правят „съобразно административния капацитет на Агенцията“. А подадените от МО сигнали не са приоритетни. Защото приоритетни са сигналите идващи от МС, финансовото министерство, прокуратурата и МВР.

„Техният капацитет очевидно не е позволил досега да бъдат извършени проверките. Предстои извършването им“, коментира Георги Панайотов.

Той допълни, че Военната прокуратура още не е отговорила на сигнала по проверката в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“. Според министерството агенцията не е възлагала инвеститорски контрол при ремонта на базите в Созопол и Несебър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки