Витанов: Следващите 10 дни ще има скок на починали и заболели

0

- Advertisement -

Очаква ни „долината на плача“ – период от време на високи стойности на новите
случаи и на смъртността от COVID-19. Това ни чака следващите 10 дни“, заяви
математикът Николай Витанов пред БТВ. Смъртността в момента е около 120 души на ден и тенденцията е нагоре, прогнозира математикът. Според него ефектът от зеления сертификат ще се усети най-рано след още 5-6 дни,ако мярката въобще действа. В следващите 4 дни не се очаква по-нататъшно ускоряване на влошаването на ситуацията, прогнозира в социалните мрежи математикът.

По думите му днес има и една добра новина – параметрите в моделите за предсказване на ситуацията започваха да намаляват. Но все пак „То ускоряване на влошаването не се очаква, но влошаването си е тук. Нещата не са добре. Базовото репродуктивно число днес е малко над 1.3 – ден осми поред. Очакванията са да падне под 1.3“.

И уточнява: „Мотаенето около 1.3 обаче означава, че здравната система няма да може да си отдъхне“. Очакванията са броят на активните случаи да продължи да расте и да наближава числото 100 000.

Витанов е категоричен: „Такова натоварване досега не е било. Технически погледнато – здравната система е претоварена. Ако не беше претоварена, нямаше да се разкриват нови легла. Очаква се да има продължаващ наплив от нуждаещи се от болнично лечение и от интензивно такова. Този наплив няма да бъде регистриран от статистиката, тъй като просто няма толкова легла“.

Математикът обръща внимание и на друго: „Претоварването на здравната система е и кадрово – няма кадри за първа линия, а каквито има, са доста изтощени“.

Разпространението на заразата в страната е дифузно – всички области са с такова разпространение, отчита Витанов. Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. „Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат. Ще остане това, което отдавна съм ви писал – тотален локдаун (пълно затваряне на всички и излизане само след разрешение със SMS) няма да има“, пише още той.

По думите му смъртността се очаква да е висока поне още 2 седмици – поне до средата на ноември. „Там някъде ще разберем дали ще излезем от Долината на плача или ще продължим да сме в нея и във втората половина на ноември“. Според статистиката починалите досега за октомври 2021 са 6.43 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020, отбелязва Витанов.

И отправя апел: „Хора, пазете се, спазвайте елементарните мерки, тоест стойте настрана от масови събирания и поддържайте лична хигиена, като достатъчно дълго си миете ръцете – поне 20 секунди“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки