Децата от 1 до 4 клас се връщат присъствено в училище по-рано от 8-и ноември

0

- Advertisement -

Не се очаква децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено в училище по-рано от 8-и ноември, каза министърът на образованието проф. Николай Денков в интервю за bTV.

По-думите му има вероятност седмица по-късно в класните стаи да се върнат и учениците от прогимназиален етап.

„От първи до четвърти клас ще влязат, когато учителите са безопасни и когато се тестват децата. В момента обсъждаме и двата варианта и варианта, при който тестовете се правят от родителите, но търсейки някакви гаранции, че тестът е достоверен. Обсъждаме и другия вариант с учителите, така че да се случват нещата в класната стая. В момента, в който проработи системата, видим, че работи с първи до четвърти клас, веднага ще пристъпим към следващата серия ученици, следващият етап“, посочи министър Денков.

Днес в Министерството на здравеопазването (МЗ) ще бъдат отворени офертите за осигуряване на щадящите тестове за COVID-19, предназначени за тестване на децата в училище, като целта им е учениците отново да се върнат в клас. След като в сряда МЗ пусна експресна обществена поръчка за доставка на тестове за ученици от 1 до 4 клас.

Срокът за подаване на оферти приключи вчера в 17.30 ч. До този час получените оферти бяха 28 на брой. Повечето от тях са постъпили и с придружаваща мостра на конкретните тестове, но хякои от тях бяха с в електронен формат без мостра. Критериите за избор на фирма са: най-ниска цена и най-бърза доставка. Нямаше наложено  ограничение по отношение на броя изпълнители, с които ще бъдат сключени договори. МЗ прие всички 28 предложения. На всеки от участниците бе предоставена възможността да предложи различни количества щадящи тестове за учениците и да извърши доставка в тридневен срок след сключването на договор.

Идеята е децата да се тестват по щадящ начин, а целта е по-бързо да се върнат в класните стаи. За сега предпочетените тестове са тези със слюнка, а не от тип “близалка”. 

За купуването на бързите тестове кабинетът отпусна в сряда 13 милиона лева. С тях се предвижда да се закупят общо 1 милион и 600 хиляди теста.

В понеделник се очаква да излезе доклад до здравния министър и предложенията да бъдат обсъдени, а до края на седмицата ще бъде пусната заявка за избрания препарат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки