Цветозар Томов: Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес

0

- Advertisement -

Аз съм твърдо против решението за броене на разписките от машините за гласуване. Това е риск за изборния процес“. Това заяви пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК и говорител на комисията. Той уточни, че не е присъствал на заседанието, когато е гласувана тази процедура да бъде вписана в методическите указания за машинното гласуване на изборите на 14 ноември. 

По думите му това решение може да създаде много проблеми на секционните комисии в деня на вота при броенето на гласовете – обърквания, грешки. „Всички досегашни контролни проверки на разписките от машинното гласуване не са дали индикация за зловреден софтуер или грешки при машинното броене. Грешките, които са отчитани, са човешки“, аргументира се Томов. Той подчерта, че тази процедура обезсмисля машинното гласуване. По думите му главното му предимство е да имаме отчетен резултат без човешка намеса, която винаги е по-ненадеждна и в много случаи е манипулативна. „Получава се абсурд – хвърляме пари да въведем машинен вот, а се връщаме към технология на проверка на резултат с ръчно броене. Това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с двигателя, който има“, смята говорителят на ЦИК.

Томов беше категоричен, че приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден. Машинният протокол е официалният документ – това е записано в Изборния кодекс. „Досега грешка в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има грешки, те ще са при ръчното броене на разписките“, каза той. 

Според него основният аргумент за броене на контролните разписки може да бъде свързан единствено с евентуално опасение от внедряване на зловреден софтуер в машините и в резултат на това да е компрометирано отчитането на резултатите. „Проверката на една такава хипотеза обаче изобщо не изисква да се броят всички разписки от всички избирателни секции, което е огромно натоварване на комисиите. Достатъчно е да се направи една извадка за контролна проверка“, добави Томов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки