Стойчо Кацаров: Ситуацията е критична, ваксинирайте се!

0

- Advertisement -

Ситуацията с коронавируса в страната е критична и ще бъде такава в следващите няколко седмици, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. На среща в Министерството на здравеопазването той и здравни експерти отправиха призив за ваксинация за справяне с четвъртата вълна на Covid-19.

Четвъртата вълна на Covid-19 е много по-смъртоносна, а здравната система няма да издържи без участието на обществото, каза още Стойчо Кацаров:

„Можем да излезем от тази криза. Носете ги тия проклети маски. Следващите няколко седмици не излизайте, ако не е крайно необходимо. Дезинфектирайте, проветрявайте, стойте на дистанция и най важното нещо – ваксинирайте се. Здравната система не може да се справи сама без участието на всички нас като граждани. Ситуацията е критична и ще бъде такава в следващите няколко седмици“.

Към апела на здравния министър се присъединиха и представители на лекарския, зъболекарския и фармацевтичния съюз, специалисти по здравни грижи и неправителствени организации.

„Когато по една теза, каквато е ваксините, каквато е епидемията Covid-19, 99% от колегите в световен мащаб твърдят едно и също нещо, базирано на доказателства, е редно да се замислим, че тези, които са мнозинство, са правите“, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Ниският процент на ваксинирани се дължи на антиваксърските призиви и всяване на страх, коментира проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз:

„И ние трябва да изтръгнем хората от този порочен кръг на дезинформация“.

Символично след срещата в министерството представителите на всички здравни организации се изправиха и хванаха за ръце в знак на съпричастност.

Срещата в МЗ бе съпроводена от протест срещу противоепидемичните мерки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки