Кацаров: Това е най-тежката вълна, но здравната система е по-подготвена

0

- Advertisement -

Това е най-тежката пандемична вълна и е повече от здравна криза. Броят на заразените на седмична база е с около 30% по-висок, от която и да е предишна вълна.Това заяви пред БТВ министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му тази вълна  е много продължителна, в сравнение с предишните бяха около 2 месеца, а сегашната досега е три месеца и пикът не е отминал съвсем.

Според него правилата със зеления сертификат работят.

„Спря се нарастването на броя заразени случаи. За това трябва да се благодари на хората”, каза министърът. По думите му добрият ефект е благодарение на хората и това, че спазват правилата.

Въпреки, че новите случаи намаляват, следващите няколко седмици за здравната система ще са най-тежки, предупреди Кацаров.

”Заплахата и най-лошото, което може да се случи, е да не може да обслужим всички болни. Затова трябва да се спазват мерките и хората да се ваксинират”, апелира министърът. По думите му здравните власти правят всичко възможно да не се налага да се връщат хора от болниците, защото няма да могат да бъдат лекувани. Здравният министър посочи, че вчера БЛС и НЗОК са подписали подписали анекс към  70-80 легла допълнително за ковид, които правилата не позволяваха досега да се позлват. Те ще бъдат в обръщение другата седмица.

Според здравния министър сегашните мерки са достатъчно строги, на практика били локдаун, тъй като обектите не могат да работят освен в условията на зелен сертификат. 

Според него при предишните вълни се е наложило затваряне, защото е нямало ваксини и опит, сега обстоятелствата били други. Здравната система била много по- добре подготвена.

„Това, че не се затвори държавата, няма нищо общо с изборите. Винаги съм бил за адекватни мерки, това се вижда сега”, обясни още Кацаров. Той добави, че сега много се е увеличил броят хората, които се тестват. Освен това по думите му преди дни имал среща с директори на РЗИ-тата от страната, които го уверили, че в голяма част от случаите правилата и мерките се спазват.

„При първата ситуация в която има риск,  ще се наложи локдаун“, предупреди Кацаров. Според него не са се провалили по отношение на ваксините. Той се аргументира, че има много информация за имунизацията, но много трудно се преодолявали нагласите на хората.  По думите му преди две седмици първа доза са си поставяли 4 пъти по-малко хора.

По отношение на връщането на децата в клас, той обясни, че за целта е осигуряване на безопасна среда. По думите му МЗ е осигурило за целта щадящите тестове. Той посочи, че те са достатъчно добри и би трябвало да са с точност над 90% и са подходящи за деца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки