За първи път тестват децата от 1-ви до 4-и клас за Covid-19 преди училище

0

- Advertisement -

За първи път преди училище децата от 1-ви до 4-ти клас бяха тествани с щадящи антигенни тестове за Covid-19. Това се случи в 13 области на страната, за да може учениците да се върнат в клас.
Първото тестване за ковид-19 на учениците в 51-во СУ „Елисавета Багряна“ в София премина успешно, съобщиха от Министерството на образованието. За 20 минути бяха изследвани 188 ученици в осем паралелки от 1-ви и 2-ри втори клас. В процеса се включиха над 30 доброволци. Всички деца са здрави.

Присъствено ще е обучението в паралелките, в които минимум половината от родителите са се съгласили децата им да бъдат тествани от хора, осигурени от учебните заведения.

В домашни условия от родителите се тестват деца със специални образователни потребности. А онлайн продължават да се обучават учениците  в 15 области на страната, тъй като все още не са доставени тестове по места.

Резултатите от тестовете ще излизат в рамките на 15-20 минути

При положителна проба на ученик ще се прави втори тест в лаборатория. Ако той  е положителен, паралелката ще се карантинира. Ако е отрицателен, детето се връща в клас и учебният процес продължава. 

Децата, чиито родители не са дали съгласие за тестване, ще се обучават онлайн – синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището. 

Всички лица, които ще могат да участват в тестването на децата- медицински специалисти, учители, непедагогически персонал, родители, доброволци, медиатори трябва да са със зелени сертификати или да са тествани за Covid-19

По данни на просветното министерство 57 на сто от родителите в цялата страна са дали съгласие за тестване на децата им. Най-много са в София – 68 на сто, а най-малко в Монтана – 36 процента. 

21 училища в София отлагат тестването за следващите дни. 

Заради неизпълнена поръчка от една от фирмите – доставчици на тестове, в 15 области учениците от началния  етап ще продължат да учат онлайн.

Тестове за тях се очакват идната седмица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки