Разследват насилие с фатален край в дом за възрастни хора

0

- Advertisement -

Пореден скандал със съмнение за насилие с фатален край в дом за възрастни хора във Варна набира сила. Жертвата е 77- годишен мъж, който е бил настанен за долекуване в него, след като е изписан от болница.

Възрастният мъж е изписан в стабилно здравословно състояние, става ясно от епикризата. Това дава надежда на близките му, че той ще се възстанови бързо. Затова в края на октомври Невяна и Христина настаняват за долекуване на баща си Тодор Димитров в хоспис „Доверие 2“ край Варна. Той е със сърдечна недостатъчност, но бил в пълно съзнание.

„Казаха, че предоставят медицински грижи, понеже той е с катетър и на специални инжекции за разреждане на кръвта и има нужда от медицинско обслужване. Не беше в добро състояние, но контактувахме с него. Дадохме му телефон да ни се обажда, когато има нужда, да каже как се чувства. Надявахме се, че в дома нещата с него ще се подобрят“, обяснява дъщеря му Невяна Петрова.

Възрастният мъж е настанен в дома, но дъщерите му не са допуснати вътре, за да видят в какви условия ще живее. Плащат обаче първата вноска от 650 лева за месеца… през решетките на външната ограда. „На 26 октомври, след 8-дневен престой в болница, настанихме баща ми в този дом. Беше стабилен и контактен. Той имаше нужда от лекарство, което да му се дава всекидневно и да бъде наблюдаван. Още на следващия ден ни беше отказана информация за състоянието му. Винаги когато искахме да говорим с него казваха, че спи или буйства“, разказва още дъщерята на починалия.

Не успели да се свържат с него и по мобилния му телефон. След като персоналът отказал информация и съдействие, те  потърсили помощ от полицията. Решават да приберат баща си и да го гледат у дома, но тогава настъпват ново усложнения. В крайна сметка възрастният мъж е изведен от дома, но в критично състояние и той така и не стига до дома си. Приет е веднага в интензивното отделение на Университетската болница „Света Марина“, където след 3 дни умира.

Близките му настояват за аутопсия, за да се установи дали има следи от насилие и дали е бил упояван, за да не създава проблеми на персонала. От хосписа засега не коментират казуса. Според юристи обаче, договорът за настаняването на възрастния мъж в дома е недействителен, тъй като е подписан от двете страни, но липсва печат.

От Агенцията за качеството на социалните услуги, която контролира дейността на частните домове за възрастни хора твърдят, че тази година са проверявали два пъти Дом „Доверие 2“ край Варна. Установени са пропуски и нарушения, за които има издадени предписания. Оттам допълват, че всеки потребител може да напусне социалното заведение преди изтичането на записания в договора срок.

Близките на възрастния мъж вече са подали жалба в прокуратурата която да установи как е бил „обгрижван“ баща им по време на пребиваването му в дома.

През това лято имаше друг инцидент в Дом за стари хора с увреждания във Варна, където бе открит мъртъв 64-годишен мъж. Сигналът за смъртта му бе подаден от управителката на хосписа. При разследването и аутопсията по тялото на починалия бяха установени следи от насилие.

По-късно се установи, че той е бит при спор от друг 79-годишен обитател на дома, който имал психични отклонения и след инцидента бе настанен в специализирана болница. В същия дом 10 дни по-рано при пожар загинаха други 4 настанени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки