ГЕРБ иска да се публикуват серийните номера на всички машини

0

- Advertisement -

ГЕРБ с жалба в ЦИК и с няколко предложения за гарантиране на честността на вота

След сагата с броя на допълнителните машини и след като ДАНС информира ЦИК, че те са точно 427, ГЕРБ излезе с предложения серийните номера на всички устройства да бъдат гласувани.

„Бойко Рашков за пореден път си позволява да борави с клевети и неистини“, коментира Даниел Митов на брифинг в централата на ГЕРБ. По думите му, за да може вотът да е честен, трябва ЦИК да се намеси. Според него най-големите купувачи на гласове са в служебния кабинет, а не е ГЕРБ, както твърди МВР-шефът Бойко Рашков. Митов дори избори имената на трима министри – това на самия Рашков, на регионалната министърка Комитова, както и културният министър Минеков, който даже два пъти дал бонуси. Митов разкритикува Радев, че не влязъл в нито един дебат, но прави изявление към народа. Отново повтори, че България върви към третия свят.

Томислав Дончев пък заяви, че сме свидетели на раздвоение на личността и първо даде пример Радев, а след това Рашков, който участва във вота пък трябва да ги организира. По думите му Рашков се държи като папарак на регионален вестник, а същевременно не е открил нарушения с машините. Според него изборния процес е тежко компрометиран и има време за стъпки. В тази връзка той изброи няколко предложения – да се публикуват имената на всички с достъп до склада, както и имената на всички лица и експерти, които са имали общо с конфигурирането на софтуера. ГЕРБ поиска да се публикуват серийните номера на всички машини – тези, които ще се ползват на вота, както и допълнителните. Наред с това да се публикуват и транспортните планове. Според него така ще има гаранцията, че вотът ще отразява волята на хората. Призова всички да гласуват, защото това е единственият начин да се справим с отклоненията.

Цветомир Паунов пък поясни, че ще внесат жалба в ЦИК, където имат 4 предложения – разписките от машините да се броят на 100% – както в страната, така и в чужбина. Според него ЦИК няма основания с решение това да става само на 30 %. Настояват разписките от машините за двата вота да се поставят в две отделни кутии. Трето – видеонаблюдение при отчитането на резултатите – т.е да се снима броенето и вписването на разписките. Четвърто – наблюдатели ИТ специалисти, които да следят машините и дали те са сертифицирани. По думите му всяка стъпка, независимо дали е закъсняла, ще върне доверието в изборния процес, отговори той на въпрос дали има време за това 24 часа преди вота.

На въпрос дали очаква съвпадение на серийните номера и дали тези машини не са били предназначени за три РИК-а в страната, Дончев поясни, че информацията имат всякаква, но не могат да го докажат. Смисълът на едно такова предложение за публикуването на серийните номера цели именно да не се използват тези допълнителни машини.

Митов пък поясни, че Рашков непрекъснато борави с внушения и недоказани твърдения. Цитира препоръки на ОССЕ, което е и стандарт, че правителствата, особено служебно такива, не могат да боравят с такива изявление в ползва на една или друга партия или кандидат и в ущърб на други. „Бойко Рашков борави в фантазии и халюцинации“, каза той и добави,че до всяка една от техните шатри имало патрулка.

Дончев добави, че все още имат за цел да спечелят вота.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки