Вижте каква пенсия ще получавате на старини

0

- Advertisement -

Знаете ли каква пенсия ще получавате от държавата? Всъщност много малко хора дават положителен отговор на този въпрос.

Разбира се, ако сте относително млад, въпросът кога ще получавате пенсия също най-вероятно остава отворен, предвид на непрекъснатото увеличаване на пенсионната възраст и липсата на дългосрочност в правените реформи в пенсионноосигурителната система.

И все пак има начин да проверите (макар и до голяма степен ориентировъчно) какъв ще е размерът на вашата пенсия. Съществува калкулатор на Националния осигурителен институт, който дава приблизителния размер на държавната пенсия, която ще получавате.

Електронната услуга отразяват промените в Кодекса за социално осигуряване, приети в края на 2020 г., и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, обнародвани през май тази година, с които е определен нов начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент на лицата, които са родени след 31.12.1959 г. и са осигурени в универсален пенсионен фонд.

Самите промени влязоха в сила от 01.09.2021 г., бъдещите пенсионери вече могат да проверят приблизителния ефект от тяхното прилагане на базата на прогнозните стойности, изчислени чрез електронната услуга.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки