Ново 20: Точността на PCR варира от времето на тестване

0

- Advertisement -

Точността на тестовете за COVID-19 с полимеразна верижна реакция с обратна транскрипция (RT-PCR) следва денонощен модел, твърди ново проучване. Най-голям брой верни положителни резултати се наблюдават при тестове в ранния следобед.

При нощните се увеличават фалшивите положителни резултати, твърди ново изследване. Освен това се предполага, че следобед е най-вероятното време на деня, в което както симптоматичните, така и асимптоматичните заразени ще предадат на други хора вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID.
Екип от университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси, съобщава в “Джърнъл ъв байолоджикъл ритмс” тези данни от свое изследване. Според него е близо 2 пъти по-вероятно PCR тестът да покаже точен положителен резултат, ако човекът е изследван в средата на деня, а не през нощта. Най-много точни тестове имало около 14 ч. Вирусният товар се оказвал по-нисък след 20 ч. Ако тестът е по това време, може да има по-голям риск за фалшиво отрицателен резултат, смятат учените.
Когато PCR изследването тест даде невярно положителен резултат – което означава, че човекът няма инфекция със SARS-CoV-2, но тестът е положителен – грешката поражда излишен стрес. Въпреки това фалшиво отрицателният резултат – когато някой има инфекция, но тестът е отрицателен – е по-лошият вариант. Лечението се отлага с незнайно какви последици, а инфектираният неволно може да зарази хора, с които общува.
Били анализирани над 86 300 клинични тест. По тях учените заключават, че времето от деня, в което се прави PCR, може да увеличи риска за фалшив резултат.
ПРИЧИНАТА
Вероятно е свързано с вътрешния ни часовник, т.нар. циркадни ритми. Те зядяват цикличност в работата на органите в зависимост от ритъма ден-нощ. Вероятно различната реактивност на организма в зависимост от времето от денонощието влияе върху поведението на вируса. Хипотезата е подкрепена от изследвания за други инфекции. Д-р Карл Джонсън, водещ изследването, твърди в университетския бюлетин, че правенето на тестовете в оптималното време на деня подобрява чувствителността им и помага за точната диагноза на хора, които може да са заразени, но безсимптомни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки