Всеки десети работи без трудов договор в селското стопанство

0

- Advertisement -

През 2022 г. ИА ГИТ планира да проверява активно и в животновъдството 

Всеки десети работи без трудов договор в селското стопанство. Контролните органи на ИА „Главна инспекция по труда“ са извършили с 25% повече проверки спрямо 2020 г. в селското стопанство до 31 октомври 2021 г. За периода са извършили 4463 бр. проверки, от които са констатирани 16 180 бр. нарушения, посочиха от ИА ГИТ.

От тях нарушенията на нормите, регламентиращи здравословни и безопасни условия на труд, са близо 9000 бр. Свързаните с изпълнението на трудовите правоотношения нарушения са 6265 бр. Запазва се тенденцията почти 10% от общия брой случаи на работа без трудов договор да са установени в него. За десетте месеца на тази година те са 212 броя от 2445 общо.

Данните от системата за предоставяне на образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска заетост от началото на годината до средата на ноември месец са 262 600 броя.  Образците са заявени от 2020 земеделски стопани. Най-много са заявените за лозя (96 350 бр.), череши (26 470 бр.) и ягоди (25 740 бр.). Т. нар. еднодневни договори могат да бъдат използвани от земеделските стопани, отглеждащи плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн.

Наетите на този вид трудови договори не губят право на социално подпомагане и осигуряване и могат да получават допълнителен доход заедно със социалните помощи и обезщетения. За земеделските стопани еднодневните договори са начин да наемат законосъобразно работна ръка по облекчен ред. Не се налага да регистрират сключването и прекратяването на трудовите договори в НАП и да оформят трудови книжни. 

Поради установения висок риск от нарушения на трудовото законодателство селското стопанство от години е сред акцентите на контролната дейност на ИА ГИТ. Основно се следи за законосъобразното наемане на работна сила и осигуряването на здраве и безопасност в растениевъдството. През 2022 г. отново ще бъде планирана мярка, гарантираща засилен контрол в сектора. Тя обаче ще бъде разширена с масирани проверки и в животновъдството, освен в растениевъдство, посочиха от ГИТ.

Причината за решението са резултатите от извършените в периода септември-октомври 2021 г. засилени проверки на територията на цялата страна в животновъдни ферми. Акцент при тях бяха условията на труд на работещите в сектора и полагането на труд без трудови договори. Извършени са 891 бр. проверки, при които са установени 4266 бр. нарушения, от които 2832 бр. са свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Предимно нарушенията касаят обезопасяване на работното оборудване, ел.  безопасност и оценяване на рисковете в обектите, обстоятелства, които са предпоставки за тежки трудови инциденти. Близо 600 бр. са нарушенията по работното време, почивките и заплащането. Установени са 30 лица да полагат труд без сключен трудов договор, допълниха от инспекцията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки