Призиви в ДБ да не се бърза с даването на първия мандат

0

- Advertisement -

Да не се бърза при даването на първия мандат за съставяне на правителство. За това призова Борислав Сандов пред Нова телевизия, чиято формация „Зелено движение“ е част от „Демократична България“.

От ПП вече започнаха совалките и неформалните разговори за кабинет. Самият Кирил Петков се обади по телефона на тримата лидери на БСП, ИТН и ДБ, а след това двамата с Асен Василев проведоха и срещи „очи в очи“ с тях, на които да се договорят как ще продължат разговорите.След тях всички дадоха знак, че са готови на коалиция, а резултатът ще бъде подплатен от конкретно споразумение. ПП и ДБ не откриха много разлики в приоритетите и програмите си. Лидерът на ИТН Слави Трифонов в пост във фейсбук пък се зарече, че ще подкрепи кабинет на ПП и ще направи всичко нужно той да се реализира още с първия мандата. БСП пък са готови да седнат на масата на преговорите,но като социална партия ще се опитат да прокарат част от своите идеи. Дали ще бъдат възприети от останалите, тепърва ще се види. Извън картинката останаха само ГЕРБ и ДПС, които не са били канени. Дали ще има покана и към „Възраждане“ също не е ясно, особено след като те вече поставиха предварително своите условия – да паднат ограничителните здравни мерки, да падне изискването за зелен сертификат.

Досега от ПП даваха знаци, че ще се опитат бързо да се разберат с бъдещите си партньори, като това се доказваше от факта, че Петков още в деня след вота се е свързал с тях по телефона.

Сега обаче Сандов коментира, че първият мандат може да не бъде даден толкова бързо. Причината – да се даде време за коалиционното споразумение, на което да стъпи бъдещото управление.  „Ако и останалите партии са съгласни, ще призовем да ни се даде време да съставим коалиционно споразумение“, каза Сандов, като уточни, че ще е нужно половин месец или месец, за да се подготвят партиите със споразумение за управление. По думите му преговорите сега са много по-различни от разговорите след предишните избори през годината. „Подходът е много различен, отношението е много различно. Не се поставят червени линии“, добави още той. Сандов добави, че „Демократична България“ ще предложи министри на всички позиции, но няма да посочва име за премиер.

Междувременно стана ясно, че Националният съвет на „Да, България“ е дал мандат на лидера в оставка Христо Иванов и на Изпълнителния съвет в оставка да водят преговори за съставяне на правителство, съобщиха от партията. Изборните резултати на снощното заседание не са били обсъждани. Ще има работна група, която да подготви Националната конференция, на която трябва да бъде избрано ръководство на партията. Следващата седмица се очаква и ново заседание на Националния съвет, на което ще бъдат анализирани резултатите от вота. Очаква се и да бъде определена датата, на която ще бъде свикан най-висшият форум на „Да, България“. НС е изслушал информация от Христо Иванов за разговорите вчера с „Продължаваме промяната“. Очаква се и останалите две формации в коалицията „Демократична България“ – ДСБ и „Зелено движение“, да получат мандати за преговори, за да може „Демократична България“ да участва като едно цяло в процеса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки