Откриха отрязъци от контролни разписки в дома на кандидат-депутат

0

- Advertisement -

Полицаи са открили отрязъци от контролни разписки в дома на кандидат-депутат от ДПС в Елин Пелин. Те са били използвани като доказателство за покупко-продажбата на гласове в полза на неговата партия. Това разкри вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг. 

По сигнала е извършена проверка и в дома му са намерени редица следи от това престъпление – не само пари и списъци, а и контролни разписки от машината и финален протокол, разкри силовият министър.

Той заяви, че се наблюдава ръст на разследванията, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите. На предишните избори от 11 юли те са били 91, а за вота, проведен на 14 ноември, те са 122. Като рекордьори в набирането на гласоподаватели по незаконен начин, Рашков изтъкна партиите ГЕРБ и ДПС. „Те непрекъснато поставят знак на равенство между борбата с престъпността и репресията, коренно различни понятия, но политически удобни“, допълни министърът. По негови думи въпреки усилията на МВР, това “уродливо престъпление” не е ликвидирано и борбата срещу него ще продължи и в бъдеще. 

„Поведението на Турция по време на изборите в България може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи“, заяви още Бойко Рашков. По думите му в турските медии е имало масирана кампания в полза на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ. За пример беше даден рекламен клип на турската телевизия ТРТ, в който се казва, че „Желаят турчин да е президент на България“.

От своя страна директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Станимир Станев допълни, че във връзка с акцията срещу изборните права на гражданите, проведена във за вота на 14 ноември, са извършени над 4 хил. проверки по информация за купуване на гласове. Данните са от 3 ноември до този момент. За нарушаване на изборното законодателство са задържани 144 човека и са издадени над 4000 протоколи. Проверени са над 4500 заложни къщи и места за бързи кредити, както и над 700 лидери на местни общности. 

Във връзка с балотажа в неделя, освен по линия борба срещу търговията с вот, МВР е ангажирано и с охраната на машините за вота. От вторник е започнал съпровод на изборните книжа и бюлетините до областните центрове и трябва да приключи в петък. Транспортирането на машините за изборите зад граница също е започнало тогава. До момента 336 машини са изведени от страната. 

Главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров заяви от своя страна, че въпреки усилената борба с корпоративния вот, министерството продължава да работи и по всички останали линии на престъпност. Той разкри повече информация за няколко разкрити тежки престъпления с широк обществен отзвук. Едно от тях е убийството на германския гражданин в Добрич, а друго е убийството на млада жена от София, която беше открита във водоем край Перник.

Той даде и повече подробности относно непълнолетното момиче, което бе жестоко изнасилено и пребито в Цар Калоян. Гл. комисар Тодоров съобщи, че след извършването на престъплението 25-годишният извършител подпалил къщата, където се е състояло зверството. Той е познат на полицията, криминално проявен и е лежал в затвора за изнасилване. 17-годишното момиче е с тежки травми, а част от пръстите му са ампутирани, вследствие на побоя и пожара. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки