Поставят операта „Атила“ в строящ се от 43 години културен дом

0

- Advertisement -

Евентуална постановка през лятото на следващата 2021 година на операта „Атила“ в пространството на строящия се от 43 години културен дом на Чирпан 42 обсъдиха кметът на общината Ивайло Крачолов и директорът на държавната опера в Стара Загора Огнян Драганов.

Постановката щяла да сложи началото на дебат дали да бъде завършена сградата или тя да бъде съборена и на нейно място да се изгради нов културен обект с далеч по-скромни мащаби и съобразен с новите изисквания, коментира Крачолов.

Гигантската сграда с мега театрална зала за 600 зрители и въртяща се сцена е била започната на 22 май 1978 година, когато са били взривени някогашните хали на Чирпан, като идеята е била на поета Павел Матев / по онова време председател на Комитета за изкуство и култура /предшественик на министерството на културата/. Съвсем наскоро авторът на проекта, арх. Евтим Василев  прехвърли правата си върху обекта на арх. Лада Камиларова.

Първоначален инвеститор е била държавата, строителството е било преустановено през 1988 година като междувременно са били изразходвани близо 5,5 млн лв тогавашни лева. През изминалите малко над 3 десетилетия сградата е била прехвърлена като собственост на общината, правени са няколко безуспешни опита тя да бъде продадена на частни фирми и довършена с различно от първоначалното предназначение.Междувременно са окрадени близо 1 200 кв м медни листове от покривната конструкция и голяма част от елинсталациите.Вече втора година екип от специалисти работи над проект за промени спрямо предварителната идея, най-вероятно ще отпадне въртящата се сцена, но пък ще се отворят зали за конференции и за експонатите на местния исторически музей , който е настанен в някогашно училище. Според изявление на чирпанския кмет за завършването ще бъдат необходими минимум 6 млн лв.

 „Очакваните варианти в становището на екипа за конструктивната годност са два: единият – скъпо укрепване на ерозиралата съществуваща постройка и дострояване и вторият – по-реалистичен: събаряне, подготовка и изграждане на съвременен културен дом. Решението ще го вземе местният парламент след публично обсъждане“,коментира Ивайло Крачолов. Постановката на „Атила“, с която ще беше открит новия сезон на старозагорската държавна опера е съвместната продукция с Театро Лирико-Каляри, Италия, като двете институции участват равнопоставено в подготовката и реализацията.В Стара Загора бяха ушити над 250 костюма, изработени бяха аксесоари и реквизит, произведен бе пищния декор за грандиозната постановка. Премиерата  се състоя на 27 септември 2019 в Каляри, а в Стара загора се изигра адаптиран за античната сцена заради ковид-пандемията вариант. В пълния си блясък тя бе видяна на 29 октомври т.г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки