Велислав Минеков се срещна с шеф на ЮНЕСКО в Париж

0

- Advertisement -

Двамата обсъдиха проекта за създаването на Световен културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита до Созопол

Във втория ден от посещението си в Париж – 26 ноември, министърът на културата проф. Велислав Минеков проведе среща със заместник-генералния директор на ЮНЕСКО по културата Ернесто Отоне Рамирес.

Тя е втора, след тази през септември, на която министър Минеков и помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Рамирес обсъдиха редица теми, свързани с опазването на недвижимото културно наследство, както и споделиха идеи за обмяна на добри практики и бъдещо сътрудничество. Тогава проф. Минеков запозна Ернесто Отоне Рамирес с дейността на българския Национален институт за недвижимото културно наследство и с предприетите действия по усилване на капацитета му, за да може да се върне доверието в неговата работа.

На днешната среща с участието на началника на кабинета на министър Минеков доц. д-р Борис Данаилов, извънредния ни и пълномощен посланик във Френската република Николай Милков и Асен Кръстев, съветник в посолството ни, министър Минеков и заместник-генералният директор на ЮНЕСКО по културата обсъдиха проекта за създаването на Световен културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита в близост до Созопол.

Министър Минеков изрази задоволството си от постигнатите резултати на срещата в четвъртък с френската му колежка Розлин Башло, сред които бе и договореното съгласие България и Франция да изготвят заедно окончателен вариант на Меморандум за съвместна работа по проекта за о-в Св. св. Кирик и Юлита.

Министър Минеков увери Рамирес, че за Министерството на културата е изключително важно да се осъществят реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на острова, който има потенциал да функционира едновременно като платформа за обмен и срещи на творци от цял свят, както и да предлага условия за тяхното развитие. От своя страна заместник-генералният директор на ЮНЕСКО по културата приветства министър Минеков по повод избирането на България за член на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Заместник-генералният директор на ЮНЕСКО по културата прие поканата на проф. Велислав Минеков да посети страната ни в най-скоро време, за да се запознае отблизо с богатото ни културно наследство, включително и с остров Св. св. Кирик и Юлита.

Като следваща стъпка след посещението на заместник-генералния директор на ЮНЕСКО по културата Ернесто Отоне Рамирес у нас ще бъде подписването на Меморандум за сътрудничество между България и ЮНЕСКО за създаването на Световен културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита край Созопол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки