До края на другата седмица освобождават телата на загиналите на „Струма“

0

- Advertisement -

  • Съдебни медици от Северна Македония пристигат в България
  • Йовески: Предадохме на българската прокуратура документацията и ДНК пробите

„Предадохме на българската прокуратура ДНК пробите, записите от разпитите на осем свидетели, делото във връзка с лиценза на автопревозвача „Беса Транс“ и цялата документация за автобуса от министерството на вътрешните работи“. Това заяви в Скопие  държавният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески на пресконференция в съвместно със зам.-окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов и следователя от Националната следствена служба Младен Петров, цитиран от БТА.

Продължава разпитът и на други лица. Йовевски коментира още, че са срещнали пълно разбиране от прокуратурата в България и от утре двама експерти от Института по съдебна медицина заминават за София, за да се ускори процедурата по идентификация на загиналите. Разпитан бил и собственикът на „Беса Транс“ и отговарящият прокурор ще реши дали той да бъде задържан в ареста, допълни той. „Убедени сме в професионализма на българските прокурори и че този случай ще бъде напълно разяснен“, каза още Йовески.

До края на другата седмица се очаква освобождаване на телата на загиналите при инцидента на магистрала „Струма“ от Съдебна медицина в България, каза  на свой ред зам.-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов. По думите му продължава работата по всички версии, но толкова бързо и при събирането на много доказателства не може да се каже кои са причините за инцидента. Собственикът на фирмата Беса-Транс е на територията на Северна Македония и е на разположение на властите. Собственикът на фирмата не може да бъде обвинен за самата катастрофа, посочи Михайлов.

В зависимост от експертизите ще се реши дали лоша маркировка или липсващи знаци на пътя също могат да причина за катастрофата на магистрала „Струма“ на 23 ноември. Не можем да се ангажираме със срокове, в които ще приключи разследването, каза Младен Петров от НСлС. Що се отнася до причините за пожара, следствието проверява всички предположения и сигнали, дори твърдения на неправителствени организации. Назначена е пожаротехническа експертиза, която да установи кои са причините за възникването на пожара. Отхвърлени са предположения, че е пренасян бензин. Няма и следи от експлозиви. Взривни вещества също не са открити. В тази посока са направени редица изследвания, които дори отхвърлят версия за тероризъм, каза Петров. Българските разследващи изразиха съболезнования на семействата на загиналите и посочиха, че и преди са работили професионално с колегите си от Северна Македония. При разследването на този случай те отново се уверили в това.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки