Кирил Петков: Няма тема, по която да не сме се разбрали

0

- Advertisement -

Преговорите за кабинет: България ще запази единната си позиция спрямо Северна Македония

Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие при проведените преговори за ново управленско мнозинство. Така обобщи съпредесдателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков след една седмица на интензивни разговори в 8 сектора и преговори за коалиционно споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ, цитиран от БТВ. Споразумението се очаква да бъде подписано идната седмица, както и да се проведат разговори за състава на кабинета и неговата структура.

„Това бяха 18 много интензивни разговора, четири дни поред, но нямаше тема, по която да не поставим напред българския интерес и да не постигнем съгласие. Това означава, че няма значение дали сме център, леви или десни. Пожелавам да изпълним всички точки и след 4 години България няма да е същата“, коментира Петков.

Вече стана ясно, че новата структура на Министерския съвет ще бъде различна. В хода на преговорите бе обявена идеята за създаване на ново министерство – на дигитализацията, ще има и много размествания на агенции. Има и спорни предложения – като идеята на ПП да премести „Агенция пътна инфраструктура“ към министерство на транспорта.  

Последният сектор, който бе разискван в събота следобед бяха международната политика, като силно бе засегнат въпроса със Северна Македония.  Запазване на позицията на България по отношение Република Северна Македония /РСМ/ и нейното надграждане в конструктивен дух, договориха участниците в бъдещата коалиция.

България очаква от властите на РСМ за гарантират трайно правата на гражданите на РСМ, които се самоопределят като българи. Относно работата на съвместните комисии, предвидени в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и РСМ, участниците в коалиционния формат приеха те да заседават всеки месец. „Искаме да направим реален календар на тези срещи – минимум един път на месец и реално да постигаме резултати“, каза Кирил Петков.

Потвърждаване на евроатлантическата интеграция на България, интеграция в областта на правосъдието, енергетиката и здравеопазването, както и реформиране на европейската политика по миграция и убежища, ще са сред целите на българската външна политика на евентуално коалиционно управление. Пътна карта за приемането на страната ни в Еврозоната, в съответствие с финансовата и икономическата ни стратегия и ефективна комуникационна стратегия, също ще залегне в споразумението за управление. Както и присъединяване към Шенгенското споразумение. Недопускане на диференцираната интеграция в ЕС „на две скорости“ и ускоряване на работата по приемането и прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, бяха част от предложените мерки. Друг акцент в разговорите бе осигуряването на финансово обезпечена политика за развитие на отношенията със съседните страни.

Да бъдат запазени правата на българите във Великобритания също обедини преговарящите, също и равноправни отношения с Русия, основани на принципите на международното право, настояване за връщане на българските архиви. Фокус ще има и върху правата на българската общност в Украйна. Преглед и осъвременяване на закона за българите в чужбина и актуализация на нормативната база, предвижда бъдещата политика на евентуалния коалиционен кабинет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки