В бюджета за 2022 г.: Минимална заплата от 710 лева, пенсиите – 490 лева

0

- Advertisement -

Детските надбавки скачат с 20 %, втората година майчинство – 650 лева

Минималната заплата да бъде увеличена от 650 на 710 лева. Това предлагат от служебния кабинет в бюджета за 2022 година. Това стана ясно от думите на финансовия министър Валери Белчев след заседанието на кабинета. Той поясни, че си е направил труда да провери колко българи са на минимална заплата – точно 750 000 души. Министърът поясни, че са стартирали бюджетната процедура за догодина, а като служебен кабинет имат за цел да държат нещата под контрол и да осигурят приемственост за бъдещето редовно правителство.

Поясни, че в бюджетната рамка не са предвиждали структурни промени, орязване на кадри или друго. Предлагат просто една социална защита на населението, предвид факта, че икономиката не пострада толкова много. По думите му напоследък много се говори за инфлация, която се засилила, но все още е в допустимите граници. Според него 650 лева е недостатъчно за издръжката на едно домакинство. Затова предлагат увеличение на минималната заплата на 710 лева. Той поясни, че на преговорите за кабинет, партиите се обединили около аналогична цифра – 700 лева, но те предлагат малко повече.

Предлагат и увеличение на детските надбавки и прага за получаването им  – т.е. такива може да вземе всеки, който има заплата до 510 лева. Така детските надбавки скачат с около 20 %. За едно дете ще се взима 50, вместо досегашните 40 лева. За две деца увеличението ще е от 90 на 110 лева. Това по думите му ще засегне 120 000 деца  у нас.

Увеличават и майчинските през втората година от 380 на 650 лева.

Относно пенсиите Белчев увери, че ще предложат доходите да бъде поне запазени на досегашните нива, което е средно увеличение на 84 лева на човек. Така минималната пенсия от 1 януари трябва да стане 490 лв. Това обаче става възможно, като към предвидената от средата на декември минимална пенсия от 370 лева се остави добавката от 120 лв, която да важи поне още 6 месеца. От думите на Белчев се разбра, че планират да запазят всички антиковид мерки за поне 6 месеца. „Каквото и да струва, твърдото решение е доходите на пенсионерите да не намалява“,. каза министърът.

Той даде да се разбере, че няма да се бавят с бюджета, а неговия базов сценарий вече е подготвен. Тази седмица върви неговото съгласуване и междуведомствена процедура за изчисление на приходите и разходите, която трябва да приключи в петък. Така в понеделник пък започва неговото разписване, което ще отнеме една седмица. По-следващия понеделник пък започват обсъждането в всички бюджетни структури, в това число и общините. На 16 декември той ще бъде обсъден със социалните партньори в  Тристранката, а на 17-ти декември ще бъде внесен за разглеждане в МС. „Трябва да изпълним закона и да предпазим държавата от някои рискове“, заяви Белчев и даде да се разбере, че няма да се съобразят с идеята на някои от партиите и в частност на Асен Василев той да бъде приет едва до края на януари. „Много е важно партиите да се обединят около това, че бюджет трябва да има в рамките на тази година“, каза той и ги призова да направят разговори и компромиси. По думите му винаги може да има реформи, които да предизвикат актуализация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки