От понеделник всички ученици в клас, тестват се веднъж в седмицата

0

- Advertisement -

От понеделник всички ученици от 1 до 12 клас се връщат в клас, като всички ще бъдат проверявани за COVID-19 веднъж седмично със щадящ тест. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг. Той добави, че остава изискването, ако половината клас не е съгласен, децата да учат онлайн. На ежеседмичният скрининг ще бъдат подложени децата в учебните заведения, където средната заболеваемост за последните 14 дни е над 250 на 100 000 души население.

Сутринта експертите от здравното министерство са обсъдили възможностите за осигуряване на безопасна среда и възможностите, при които учениците могат да се върнат в клас. Становището и предложението им е тестването на учениците да се прави веднъж седмично. По думите на здравният министър епидемичната ситуация позволява това, тъй като броят на заразените намалява непрекъснато и регистрираната заболеваемост при деца под 19-годишна възраст е изключително ниска. „Резултатите от тестовете, които се провеждаха в училищата през предишните две седмици, сочат нисък процент на положителни резултати“, каза Кацаров. Той допълни, че вариантът при който децата се тестват веднъж седмично повишава леко епидемичния риск. „ Пренебрежимо малко е повишението и не представлява сериозна опасност за цялостната ситуация“, аргументира решението си той.

Кацаров отново обясни, че за големите ученици може съвсем спокойно да се използват обикновени COVID тестове, като тези за възрастните. Според него МОН трябва да вземат решение дали от 8 до 12 клас ще бъдат проверявани за наличието на коронавирус.

Изчисленията на здравният министър показват, че наличните количества щадящи тестове – в склада на БЧК и разпределените до Министерството на образованието, ще стигнат за две седмици. Той успокои, че здравните власти са договорили количества, които би трябвало да осигурят учебният процес на всички ученици до средата на януари. Вчера той обясни, че са договорени над 2,5млн теста, които трябва да пристигнат до 9 декември. Кацаров за пореден път обясни, че не е задължение на здравното министерство да купува тествете, но се е ангажирало с тази задача да помогне на МОН.

Персоналът в учебните заведения ще продължи да бъде тестват два пъти седмично, обясни ще министърът.

До края на деня трябва да бъде издадена промяна в заповедта, която да отрази новостите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки