НЦЗПБ: Към момента в България няма засечен случай на Омикрон

0

- Advertisement -

Към момента в България няма засечен случай на Омикрон, но във всеки момент очакваме да попаднем на положителна проба. Това заяви пред БНТ  директорът на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести доц. Иван Иванов. 

Като аргумент, че е въпрос на време и у нас да се появи Омикрон доц. Иванов посочи, че наскоро щамът е открит в съседна Гърция. П думите му  през следващата седмица в Националната референтна лаборатория ще бъдат изследвани голям брой проби в търсене на новия щам.

Доц. Иванов изтъкна, че за момента няма нито един доказан смъртен случай от Омикрон по света. Създалото се напрежение идва от факта, че щамът измести много бързо и рязко Делта варианта в държавите, в които беше засечен първоначално.

Според директора на Националната референтна лаборатория новият вариант няма да спомогне за създаване на групов имунитет, въпреки оптимистичните предположения, че се понася по-леко от организма. По думите му към момента данните показват, че по-скоро Омикрон допринася за увеличаване на броя на повторно заразените с вируса. В тази връзка той подчерта, че единственият начин да постигнем групова защита остават ваксините. Той допълни, че част от мутациите, които съдържа новият щам, доказано намаляват ефективността на ваксините. Те обаче присъстват и при част от другите варианти на COVID-19, така че това не означава, че ваксините не работят.

„И „Пфайзер“, и „Модерна“ вече работят по модификация на ваксините си, така че да ги направят по-ефективни срещу Омикрон,“ изтъкна доцент Иванов. Въпреки това той подчерта, че не трябва да се отказваме да си поставим имунизация в очакване на подобрените версии, защото и сегашните ваксини вършат работа.

Според него очакваните до месеци лекарства за лечение на COVID-19 също би трябвало да са ефективни срещу Омикрон.

Все още не е изяснено как точно е възникнал новият щам. Една от версиите е, че той се е появил след продължително боледуване от COVID-19 на имунокомпрометиран пациент. Според друга версия, която според доцент Иванов е по-вероятна – щамът се е прехвърлил от гризачи върху човек. „Големият проблем според мен е, че в Южна Африка нивото на ваксинация е почти същото като у нас, политическата обстановка е сходна, така че има голяма вероятност да се появи нещо такова и тук.“ – предупреди доцент Иванов.
Относно откритото огнище на бактериален менингит в столична детска градина, доцент Иван Иванов коментира, че като цяло тази бактерия се среща много рядко у нас като през последните десетина години са наблюдавани само единични случаи. В миналото е била по-често срещана като се е разпространявала предимно в казармите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки