Българите с имоти в Airbnb под лупа взели 4 млн. лв. от наеми

0

- Advertisement -

Над 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, които предоставят недвижими имоти за настаняване на туристи чрез платформата Airbnb, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

При краткосрочно предоставяне на недвижими имоти чрез онлайн платформи се дължат определени данъци – патентен такъв върху доходите на физическите лица, корпоративен или ДДС, а също и осигурителни вноски. Тази дейност представлява хотелско настаняване като в повечето случаи се определя като търговска по смисъла на Търговския закон (ТЗ) и подлежи на задължителна регистрация по Закона за данък добавена стойност. Това е така, защото наемодателите използват посреднически услуги на платформи в качеството си на получатели на облагаема доставка на услуга, която се извършва на територията на страната, а се предоставя от чуждестранно лице (онлайн платформата), установено в друга държава, обясняват от НАП и добавят, че след регистрация лицето е длъжно да подава ежемесечни справки-декларации за ДДС, дневници за продажби и покупки. 

Чрез съществуващите инструменти за международно сътрудничество НАП има възможност да получава чрез данъчната администрация на Ирландия от Airbnb информация за всички български потребители, които са отдавали за краткосрочен наем имоти в платформата – имотите и техните адреси и размера на платените от тях комисиони за посредническата услуга на платформата. На база получена информация за периода 2015 – 2019 г. са стартирани контролни производства спрямо лица, за които е установен риск от недеклариране на получените суми от краткосрочно отдаване под наем на недвижим имот чрез платформата на Airbnb. В хода на тези производства лицата доброволно са декларирали доходи в размер над 4 милиона лв.

 „Независимо от това, че ние разполагаме с цялата информация за наемодателите, отдаваните краткосрочно под наем имоти и реализираните приходи, нашите усилия са насочени не към проверки и ревизии, а към доброволно деклариране. Стремежът ни е да подкрепим схващането, че е не само правилно, но и по-лесно физическите и юридическите лица да работят на светло и че това оказва благоприятно въздействие за установяване на по-добра обща бизнес среда“, смята зам.- директорът на НАП Георги Димов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки