Изграждат нова детска болница в двора на „Лозенец”

0

- Advertisement -

Новата детска болница ще бъда изградена в двора на Университетска болница „Лозенец”. Това съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров. За целта сегашната дружеството на СБАЛ по Детски Болести „проф. Д-р Иван Митев“ ще се слее с дружеството на болница „Лозенец”. Така самата детска болница ще надзирава и финансира строежа.

„Изграждането на детска болница. Тема, която се дъвче от години, засега безуспешно. Можехме да не го правим. Ние сме в края на мандата си. Щях да се срамувам от хората, че не сме го направили, защото сме имали възможността. Правителствена болница става детска. Какво по-хубаво за Коледа”, заяви Кацаров. Той допълни, идеята е била обсъждана в предходното Народно събрание и всички партии тогава са я подкрепили. Бъдещият здравен министър обаче може да реши да се откаже от нея.

Д-р Кацаров увери, че концепцията на здравно министерство е сливайки двете болници, новата да запази многопрофилния си характер. Това означава, че в „Лозенец” ще продължат да се лекуват и възрастни пациенти. Не е поставяни  въпросът да се прекратява университетският профил на болница „Лозенец”, целта е да се надгради. Така СУ ще може да обучава пациентите си по повече специалности, смята министърът. Няма да бъде прекратено и извършването на трансплантации в „Лозенец”. „Смятаме, че извършването на трансплантации на деца е в подкрепа на тази идея. Държим болницата да се развива в тази насока, защото трансплантациите на деца са ни ахилесовата пета”, заяви Кацаров.

В допълнение в плана за възстановяване и устойчивост е заложено в детската болница да има и протонен ускорител. Този уред позволява лъчелечение на окологично болни деца и възрастни. Според Кацаров това ще бъде най-големият медицински център в страната, ако успее да се развие.

Здравният министър допълни, че идеята е всички дейности от сега съществуващата болница да отидат в Лозенец. Според него изграждането  на новото лечебно заведение в най-добрия случай ще отнеме 5, ако няма обжалвания. Затова и междувременно Правителствена болница ще бъде реорганизирана, за да пременят децата, които в момента се лекуват в детската болница. „Децата в момента се лекуват в лоши условия и затова преценихме, че в тази ситуация е най-добре е да бъде реорганизирана правителствена болница, така че по възможност децата, които сега се лекуват в детската болница да бъдат преместени в болница „Лозенец””, каза д-р Кацаров. Той обясни, че има малко над 100 легла в специализираната детска болница, затова и ще има достатъчен капацитет в „Лозенец” да бъдат преместени всички. По думите му според ще бъдат необходими 4-5-6- месеца, за да се направят преустройствата и ремонтни дейности.

Д-р Кацаров предложи към бъдещата болница да се изгради болнично настоятелство, което да е гарант за изпълнението на проекта. В него може да има граждани, дарители, представители на НПО, които да станат гарант независимо кой е министър и управляващата партия. Според него и медиите могат да бъдат гарант за бъдещата детска болницата.

Д-р Здравков подчерта, че при наличната кадрова криза е важно да разберем по какъв начин за персонала на двете лечебни заведения ще предстоят промени. „Не би трябвало да си позволим от 2 работещи екипа да се получи смесица, която няма да има функционалност”, заяви той.

По време на брифинга бе разяснено и защо новата детска болница ще бъде изградена в двора на „Лозенец”. „Проектът за изграждане на детска болница в двора в „Александровска” от предишното правителство не може да бъде изпълнен и остава да бъде само прекратен. Сградата, която е била предназначена за реконструкция, не съществува от 2011 в устройствения план и няма как да получи разрешение”, обясни Кацаров. Арх. Бакалова допълни, че друг възможен терен е бил на бившите казарми, които са до „Цариградско шосе”, но там има високо прахово замърсяване. Четвъртата опция пък била в СУ и теренът съответно не държавен. „София не разполага с толкова много терени над 100 дка. В близост до големи булеварди, инфраструктура”, каза още арх. Бакалова.

Други 100 млн. лв. в плана за възстановяване и развитие пък са предвидени за оборудването на новата болница и други средства за клиники в страна. Има и ресурс за амбулатории в области, в които са липсвали такива над 20 години. с МРРБ се разговаря да включат системата на здравеопазване, така че да бъдат изградени лечебни заведения за палиетивни грижи за деца.

По отношение на развитието на пандемията у нас д-р Кацаров зави, че има тенденцията за намаляване на заразените, смъртните случаи и приетите в болница, затова и епидемичната ситуация не налага нови ковид мерки.

Министърът съобщи, че до края на декември се очакват и около 40 000 детски ваксини. За възрастни  имала няколко милиона и те ще се поръчват чак февруари-март. Досега не са изхвърлени големи количества.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки