Представиха новия кабинет

0

- Advertisement -

  • Областните управители ще се назначават на същия квотен принцип
  • Без еднолични решения, само след анализ
  • Ще има ли кадрови смени – все още неясно
  • Рашков намекна за арести на депутати

Кирил Петков, номинацията на ПП за премиер, представи в сградата на Народното събрание състава и структурата на новия кабинет, след като по-рано през деня получи и веднага върна изпълнен мандата за съставяне на правителство. В него ще има 21 ведомства, 5 вицета. Изненадата се оказа човекът, който ще оглави министерството  на културата. Това ще е 31-годишният Атанас Атанасов, а не Тодор Мечкарски, чието име се спрягаше за поста до преди ден. Очаква се гласуване на новия МС да има още в понеделник.

„В понеделник в този състав ще се явим за гласуваме. Нашите амбиции да управляваме България следващите 4 години и да свършим всички задачи, които сме задали в договора и под общото мото нулева толерантност към корупцията“, каза Петков. Нулева толерантност към корупцията ще е червената линия, от която няма да се откажат. Кабинетът ще е в този състав, ако това мото се спазва. Медиите ще получават максимална информация, а второто мото ще бъде прозрачност, в това число и за финансиране на медиите. Обеща няма да има непрозрачност на финансиране от ведомства към медиите. Целта също е почтеност.

На въпроса как ще се назначи втория ешалон на властта и от коя квота ще са зам.-министрите, както и за бъдещите законодателни инициативи, Петков поясни, че в споразумението имат специален анекс. Първи приоритет – да не се позволи скок на цените на тока след 1 януари, второто – ковид кризата. Целта  – да няма последващи вълни. Не може да затваряме икономиката на няколко месеца, каза Петков. Затова залагат на драстично покачване на ваксинацията. Първият закон – промяна на КПКОНПИ, за което не е нужно конституционна промяна. Всеки министър идва със своя екип и той ще си назначи зам.- министрите, обясни още Петков и добави: „На регулаторите ще се даде сила, че всеки министър ще бъде под техен надзор. Отделно имат споразумение комисиите в НС да се оглавяват от друга партия, различна от тази на министъра.

‘Пълен кредит на доверие, с ясни критерии за проверки“, каза той. Надява се да имат конструктивен диалог с опозицията и да следят за грешки.

По думите на Петков от тук нататък тези министри са на България, а не на коалиционните партньори. Трябва да сме един отбор, каза той. Поясни, че комуникацията с партньорите ще бъде постоянна и няма да има еднолични решения. Това по думите му ще бъде гарант, че ще работят успешно. КЕВР имат изтекъл мандата и заедно ще решат кои са подходящи кандидати за него. Петков обеща да няма прибързани решения, а на базата на анализ. Повод за коментарът му бе въпрос дали ще преразгледат решението за болница „Лозенец“. Относно Северна Македония, Петков поясни, че можем да спечелим от добросъседството. БГ позицията спрямо Скопие си остава същата, но ще искат да я надградят. Целта – да не говорят само с лозунги, а да се свърши обща работа. Ще се отстояват обаче и българските интереси по темата.

Петков коментира, че министерствата се увеличават, но не и на служителите. Те ще се изградят със сегашните чиновници. Една от целите им е намаляване на административната тежест за бизнеса, както и ефективно управление. Не пожела да коментира дали ще има кадрови промени сред комисии и агенции. Не влезе в подробности как ще се регулират отношенията в коалицията при проблем или грешка на министър. За областните управители ще следват същия принцип, както и за министрите. Не отговори дали ще се смени шефът на НАП или пък главния секретар на МВР, както поискаха от ДБ.

Стефан Янев заяви, че ще се даде своя принос в позитивна светлина. Той добави, че приоритетите на военното министерство касаят усъвършенстване на функциониране на системата, начинът на вземане на решенията и основните проблеми, които стоят пред въоръжените сили – превъоръжаването, нуждата от попълването на личния състав. „Очакванията за 4-годишен пълен мандат са на коалицията. Аз ще дам своя принос в позитивна светлина в ролята, която ми е отредена, така че това да се случи“, допълни той.

След представянето Бойко Рашков пък поясни, че борбата с организираната престъпност ще остане важен приоритет на МВР. Това според него включва разследването по големи проекти, в това число магистрала „Хемус“. Обеща да продължат упорито да работят по него и поясни,че това може да доведе до някои промени в бъдеще – включително и за състава на някои от парламентарните групи в НС. Така той на практика намекна, че може да има арести на депутати, без да посочи в детайли дали ще искат имунитета на народни представители от други партии и от кои. Запитан дали са стигнали до имена, на които трябва да им бъде искан имунитетът, Рашков отговори: „Цялата страна ги знае кои са били ангажирани със строителство на автомагистрала, по отношение на която няма строителни книжа. Цялото ни общество знае, че са изтекли стотици милиони към кухи фирми и сега липсват както средствата от държавния бюджет и българския данъкоплатец, липсва и строителна дейност на „Хемус“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки