Домашен арест за двойния убиец от варненския квартал „Виница“

0

- Advertisement -

Окръжният съд във Варна определи мярка за неотклонение „домашен арест “ на 54-годишния Любомир, който bе привлечен към наказателна отговорност за умишлено убийство на двама свои братовчеди – мъж и жена.

Двамата бяха заклани към полунощ  на 9 декември т.г. в семейната им къща, в която живеели във варненския квартал „Виница“. Лично Любомир е подал сигнал на тел. 112, като обяснил, че на адреса, от който се обажда, е възникнал семеен скандал, завършил с кървавата саморазправа.

На място полицейските служители установили, че на входната врата на двуетажната къща има два трупа с порезни рани. Любомир и неговата майка били отведени от органите на реда за разпит, а жилището било запечатано. Установено е, че скандалът е тръгнал от вдигнат шум.

„Имало е свада, при която извършителят нападнал с нож първо своя братовчед, а след това и братовчедка си, която се впуснала да спасява брат си. След като им нанесъл прободни рани, Любомир сам е сигнализирал за стореното от него“, обясниха от ОД на МВР-Варна. Касапницата се разиграла много бързо.

Минути преди да намушка смъртоносно двамата си братовчеди, 54-годишният им убиец стоял с възрастната си майка в дома им на втория етаж. Братът и сестрата на 49 и 51 години, които обитавали третия етаж на къщата, се подразнили от високите децибели на долния етаж. Първо разгневен по стълбите слязъл братът. Позвънил, а след като братовчед му излязъл, започнала свадата за вдигнатия шум.

„Не е имало някакъв голям скандал. Не са се чули силни викове или продължителни спорове. По неясни към момента причини 54-годишният мъж e  нанесъл с нож няколко прободни рани на братовчед си. Пристигналата след него сестра се впуснала да помага на брат си и също била намушкана“, разясниха от разследването.

От първоначалния оглед е установено, че и двете жертви са прободени поне по 2 – 3 пъти в областта на гърдите и шията. Според съседи на злощастната фамилия, убиецът е бивш стругар, а на едната му ръка липсвали три пръста, заради което бил и с ТЕЛК. Жертвите са работели като елекро техник и детска учителка.

Съседите казват още, че всички от фамилията били дръпнати и необщителни, но досега обаче, не са имали проблеми с тях. Нито жертвите, нито извършителят някога са били женени. Хора от квартала добавят още, че 54-годишният Любомир бил и генетично обременен с психично заболяване. Според тях, това е наследство от баща му, който бил шизофреник.

Възможно е това заболяване да се е отключило и при сина и да е и в основата на спонтанната му и смъртоносна агресия. „Да, имаме такива данни, но към момента не може да се каже нищо повече в тази насока. Назначена е психиатрична експертиза, която да установи състоянието на извършителя“, обясниха още от варненската полиция.

Няма и данни убиецът да е бил повлиян от алкохол. Също така, Любомир не е бил известен досега на полицията, тъй като няма криминални регистрации или прояви. Нито той, нито неговите жертви са се оплаквали един от друг. Липсват жалби в полицията или пък сведения за някакви предходни спорове.

След като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство Варненският окръжен съд е преценил, че са налични достатъчно доказателства да се направи обосновано подозрение, че Любомир С. е съпричастен към обвинението, което му е повдигнато. Мъжът е с чисто съдебно минало, а действията на разследващите, свързани с дома му са приключили, посочва съдебният състав.

Той приема, че случая е свързан с междусемейна вражда, като е преценил, че 54-годишният мъж не би могъл да възпрепятства по-нататък разследването и най- подходяща мярка за неотклонение спрямо него е „домашен арест“, която ще бъде контролирана с електронно устройство. Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на протест пред Варненския апелативен съд.

Любомир беше задържан за срок до 72 часа с оглед довеждането му в съда за постановяване на мярката за неотклонение. След решението на съда, който не уважи искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, Окръжна прокуратура във Варна внесе незабавен протест във връзка с постановена мярка за неотклонение „домашен арест“ за двойния убиец.

Мотивът е, че той е привлечен към наказателна отговорност за двойно убийство на двамата свои братовчеди – престъпление по чл. 116 от НК, който предвижда за това  наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Работата по доказване и документиране на кървавото деяние продължава под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Варна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки