Прокуратурата отказа да разследва Кирил Петков за невярната декларация

0

- Advertisement -

Няма да има досъдебно производство и за УС на ББР

Софийска районна прокуратура няма да разследва Кирил Петков за подаване на декларация с невярно съдържание по отношение на неговото гражданство. Това съобщи районният прокурор на София Невена Зартова.

„Да, действително, в декларацията на Кирил Петков е отразена невярна информация за гражданство, но тази информация има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност. Именно затова екип от прокурори в СРП отказа да образува досъдебно производство”, уточни ръководителят на СРП Невена Зартова.

На 28 август т.г. в спецпрокуратурата постъпва жалба с твърдения за документни и длъжностни престъпления на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Следват още 8 жалби и сигнали с идентично съдържание. Те са за документно престъпление заради декларация с невярно съдържание по отношение на гражданството на Петков, за служебни нарушения по отношение на УС на Българската банка за развитие, както и за деклариране на неверни обстоятелства пред КПКОНПИ.

На 13 декември т.г. прокурорската проверка в спецпрокуратурата е приключила с отказ от образуване на досъдебно производство. За декларацията за гражданството от спецпрокуратурата казват, че не е в тяхната компетентност, тъй като по време на подаването й Петков не е бил член на МС. Затова преписката е изпратена на Софийска районна прокуратура. Там екип от прокурори отказва да започне разследване с мотив, че макар и невярна, информацията в декларацията има само заявителски и уведомителен характер, няма доказателствена стойност.

Причината за отказа е несъвършенство на законодателството, и по-точно на чл. 313 от НК, обясни ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.“При този чл. 313 от НК не може да обуслови наказателна отговорност“, каза Маджарова.

Спецпрокуратурата е отказала да разследва Кирил Петков за длъжностно престъпление  по отношение на ББР. Мотивът на наблюдаващия прокурор е, че не са събрани данни служебният икономически министър Петков да е бездействал по служба, да не е извършил служебните си задължения или да е превишил правата си по Закона за кредитните институции, по Търговския закон или по Закона за търговския регистър.

Решенията на спецпрокуратурата и на СРП могат да бъдат обжалвани пред горестоящите прокуратури.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки