ЧСИ с втора присъда за присвояване на пари

0

- Advertisement -

По едното дело той е наказан за 89 064, а по другото за 321 109 лева

Частният съдебен изпълнител от Шумен със спрени права Асен Тонев беше осъден на две години затвор при отлагане на изпълнението на присъдата с четиригодишен изпитателен срок, след като присвоил в условията на продължавано престъпление чужди пари в размер на 89 хиляди лева.

Това е втора присъда срещу Тонев за подобно престъпление, той има влязла в сила присъда на Шуменския окръжен съд от 13 ноември 2018.

Тонев влезе в съда за пореден път по дело 401 от 2021 година са извършване на длъжностно престъпление в качеството си на


частен съдебен изпълнител с рег. номер 877

За времето между 2007 и 2016 година в Шумен присвоил от специалните сметки на клиенти суми в размер на 89 064 лева. Делото срещу Тонев този път приключи за един ден в едно съдебно заседание, след като признал всички факти, повдигнати в обвинителния акт на прокуратурата и се съгласил да не се събират доказателства в съдебно заседание. С присъдата Тонев е осъден да плати граждански искове за малко повече от 38 хиляди лева на 7 юридически и физически лица както и 13 хиляди лева разноски по делото. Като доказателства по това дело са били събрани 3716 копия на документи, събрани в 104 чувала.

През април 2020 година Апелативният съд във Варна потвърди осъдителната присъда на Асен Тонев по друго дело за длъжностно присвояване в големи размери и укрити данъци в особено големи размери. В обвинителния акт на прокуратурата тогава беше посочено, че между 22 май 2007 и 14 януари 2016 г.


в условията на продължавано престъпление в качеството на длъжностно лице

Асен Тонев е присвоил 321 109 лева.

Той ги е похарчил за лични нужди – пътувания в чужбина, покупка на автомобили и плащане на лизингови вноски. Средствата са били внесени по 18 изпълнителни дела в специалната сметка на частния съдебен изпълнител. Парите са му били връчени да ги пази и управлява за удовлетворяване на исканията на кредитори. Тогава съдът му даде и години затвор при петгодишен изпитателен срок и забрана да упражнява професията си за 3 години и 6 месеца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки