Депутатите си намалиха коледната ваканция

0

- Advertisement -

Нов депутат в състава на НС, Богомил Петков от ПП положи клетва

Депутатите намалиха коледната си ваканция. По правилник народните представители имат право на почивка от 22 декември до 10 януари. В деловодството на НС обаче бяха постъпили два проекта за решение. Единият на ПП, а вторият – на ИТН.

Първото предвижда депутатите  да се върнат на работа в първия работен ден след Нова година, което е 4 януари. Това обаче се пада вторник. Първото заседание за годината ще бъде на 5 януари. Последният работен ден за тази година пък ще бъде 23 декември, като те ще почиват и трите дни между празниците – от 29 до 31 декември. Така вместо 20 дни, те ще почиват реално 11.

ИТН на свой ред поискаха изцяло да се отмени ваканцията на депутатите, което означава, че те ще трябва да работят и между празниците – на 29, 30 и 31 декември.

Двете идеи предизвикаха разгорещени спорове в пленарна зала. В резултат обаче депутатите отхвърлиха идеята на ИТН  за отмяна на ваканцията, което бе подкрепено само от 55 депутати. Други 12 гласуваха „против“, а 124 се въздържаха. Мина обаче предложението на ПП ваканцията да бъде само намалена, като бе одобрено със 181 гласа „за“, само 20 „против“, както и 11 „въздържал се“.

Иначе по време на дебатите ГЕРБ-СДС призоваха да не се приемат нито едно от тези две решения или поне само това за намаляването на почивката, а не за цялата й отмяна. По думите на Любо Дилов – син мнозинството демонстрирало, че не зачита Конституцията, както и християнските ценности, като не поканили патриарх Неофит за първото заседание на НС. Сега с решенията за коледната ваканция  пък щели нарушат гражданските и верски права на депутатите и някой хора няма да могат да спазят обредните ритуали. На свой ред Настимир Ананиев от ПП призова да не се разпространяват фалшиви новини от трибуната, като поясни, че патриархът е бил поканен, но заради невъзможност, не е присъствал. Дилов пък отговори, че обикновените българи могат да си вземат отпуска, докато депутатите и това не могат да направят.

От ПП аргументираха решението си с факта, че искат да покажат, че не са по – специални от всички българи и затова целта е да работят и на 22-ри, и на 23-ти декември. Поясниха,че имат много задачи – съставяне на комисиите , както и работа в комисията за енергийната криза за цените на тока. Отделно от това имат дълг към избирателите – да са в НС, за да работят, а не да почиват.

ГЕРБ-СДС обаче контрираха, че от мнозинството не са показали, че депутатите са равни с граждани и дадоха пример със зелените сертификати за депутатите. Това „за лудо работи, за лудо не стой“ за НС е вредна практика, коментира на Тома Биков и призова, че може да предизвикат тежка криза с решения в последния ден на годината. Призова обаче мнозинството да предложат смислен дневен ред, а не само да си разхождат костюмите, като единият ден да анализират как са прекарали Коледа, а на другия ден – Нова година.

Тошко Йорданов от ИТН на свой ред поясни, че като изключат ГЕРБ и ДПС, повечето са дошли скоро в НС и винаги е било гнусно да гледат как депутатите си правят дълги ваканции. Нападна индиректно Любен Дилов, без да му споменава името, че по празници ходи да се гмурка. Накрая поясни, че целта е техните почивни дни да съвпадат с тези на гражданите. „Вие не сте богове пичове“. Поясни, че само около 75 % нямат зелен сертификат и ако трябва да се приравняват с някого , да го направят с това.

Така изведнъж дебатът за коледната ваканция се превърна в спор за зелените сертификат. От ГЕРБ-СДС скочиха на ИТН и на мнозинството, че липсата на зелени сертификати при гражданите е заради провалената ваксинация на управлението. БСП пък обвиниха ГЕРБ-СДС се държат като физически тролове в пленарна зала и единствената им цел да забавят приемането на правилника на НС. „С поведението си ГЕРБ правят само това – спират работата на НС“, каза Явор Божанков.  В крайна сметка дебатите бяха прекратени.

Нов депутат попълни състава на Народното събрание – Богомил Петков, който положи клетва в началото на пленарното заседание. Той влиза от квотата на ПП от Габровски избирателен район на мястото на  Яна Балникова. Преди няколко дни тя напусна парламента, за да стане част от екипа на премиера Кирил Петков в кабинета.

Депутатите започнаха работа с парламентарен контрол с питания към новия здравен министър, а като трета точка е записан правилника на НС, който не успяха да завършат в четвъртък.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки