Асен Василев: Най-кризисният месец за инфлацията ще е март или април

0

- Advertisement -

Конструкцията на коалицията е стабилна, увери вицепремиерът

Най-кризисният месец за България по отношение на инфлацията ще бъде март или април. Това коментира пред Дарик радио вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Според него инфлацията догодина ще бъде 5 до 6%. „Това се дължи от една страна на енергоизточниците, но да приемем, че с пролетно-летния сезон това ще изчезне като фактор, а от друга страна – на голямото печатане на пари, което се случи в последните 6-7 г.“, коментира министърът.

На въпрос кое е най-разумното решение на ниво домакинство, Василев отвърна: „Когато инфлацията тръгне нагоре, много хора се ориентират към по-дългосрочни активи – недвижимости, злато, а в момента и криптовалути като нов клас активи, акции на фирми, които виреят добре в инфлационна среда“. Той смята, че инфлация от 5-6% не е нещо силно притеснително.

За 2022 г. нивото на минималната заплата трябва да е поне 700 лв. според коалиционното споразумение. Служебният кабинет е заложил 710 лв. и този проект е съгласуван с работодатели и синдикати. Това не е особено различно и е едно разумно ниво за идващата година, коментира Василев.

 Попитан има ли ефект от намалената ставка на ДДС за някои услуги, Асен Василев отговори, че крайният потребител не е усетил нищо, но има известно изсветляване на бизнеса – деклариране на по-високи обороти, както и частично изсветляване на доходи, но то се дължи основно на отпусканите държавни помощи. Според финансовия министър да се прави социална политика през ДДС не е най-добро решение. „Диференцираната ставка води до трудна събираемост, избягване на данъци, търговците нормално се изкушават, и освен това Европа върви към унифициране на ставките“, коментира той. Ако например се намали ДДС на електроенергията и вие си купувате ток, за да отоплявате своя басейн, ще получите същото намаление като друг човек, на когото му трябва ток да отоплява единствената си стая, даде пример Василев.

Думата на 2021 г. за Асен Василев е „битка”. Ако не сме готови да проведем битка за това, което искаме, то вероятно няма да се случи, посочи той.  Една от първите битки, които според финансовия министър е важно да спечели България, е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно. Нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък, посочи той. Според министъра има спорни решения заради некомпетентност или недобросъвестност, които са вземани във времето и продължават да се вземат и този проблем трябва да бъде изчистен.

Асен Василев бе категоричен, че конструкцията на управляващата коалиция е стабилна. Той не е притеснен за първите търкания в коалицията и смята, че благодарение на предварителните преговори, нещата се случват по-ритмично.

Попитан трябва ли да продължи ровичкането в схемите на кабинета Борисов, Василев отвърна: „Не мисля, че трябва да има ровичкане в схемите на кабинета който и да е, заради това, че е бил кабинетът който и да е. Има си правораздаващи органи, контролни органи. Те трябва всеки ден да си вършат работата, независимо кой е кабинетът, независимо какво е нарушението и ако има нарушение, трябва да се върви по надлежния ред, а ако няма, да се каже, че няма нарушение“.

Увеличението на възнагражденията в държавната администрация ще дойде през намалението на хората, няма да увеличаваме разходите, каза още финансовият министър. „С парите, които имаме, ако си ги събираме, както видяхме и тази година, те са ни напълно достатъчни, без да генерираме свръхдефицити, без да имаме сериозни проблеми, да можем да покрием един доста по-широк диапазон от разходи – и инвестиционни, и социални“, коментира той.

През юли ще има актуализация на бюджета, тъй като част от мерките подлежат на анализ през следващите шест месеца, обясни Василев. Някои разходи са ясни и ще влязат в бюджета сега, но сериозните политики по-скоро ще могат да залегнат в актуализацията, защото тогава ще са готови разчетите и прогнозите, допълни той. „Една агенция се мести от едно министерство в друго и това променя бюджетите и на двете министерства, има увеличаване на разходите за пенсии, които се преизчисляват от 25 декември – всичко това се отразява в бюджета веднага“, посочи министърът. Други неща ще отнемат време – нямаме проектна готовност за не малка част от инфраструктурните проекти, които бяха дискутирани, обясни още той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки