Готвят нови цени на общинските жилища в София

0

- Advertisement -

Столичният общински съвет подготвя актуализация на цените на общинските жилища в София.

В момента двустаен общински имот в столицата може да бъде купен на стойности между 20 и 40 000 лева, а сделки с общински имоти в София не са правени в последните три години.

Предвижда се пазарните стойности на общинските жилища да бъдат приближени до пазарните стойности на останалите имоти.

„Около 1240 са желаещите към ноември 2021 за закупуване на жилище. Предмет на това колко ще бъдат повишени цените и идеята е да се актуализират, ще реши работната група на СОС. Преди последното заседание на комисията съм предложил политическите партии да актуализират списъците с участници в работната група и това ще бъде колективно решение, като идеята е да бъде справедливо спрямо пазарните цени по районите и кварталите на София“, каза арх. Ивайло Петков, председател на Комисията по архитектура към СОС, пред БНТ.

Механизмът ще бъде справедлив, а подобренията в апартаментите ще бъдат отчетени, тоест, хората, които предвиждат да ги закупят за постоянно, няма да бъдат разочаровани.

„Засега критерият в наредбата е човекът да е живял повече от 5 години в София, след което има право да подаде молба към общинския съвет за закупуване на общинско жилище“, обясни архитектът.

Общинските жилища в София са малко над 9000, а работната група в общинския съвет ще започне работа още в началото на януари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки