Проф. Кантарджиев: За Омикрон е важно да се направи бустерна доза

0

- Advertisement -

При Омикрон е важно да се направи бустерна доза. Това обясни пред NOVANEWS епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

„Който е с две дози на AstraZeneca, да си направи бустерна доза. За Омикрон най-важното е да имаш бустерна доза – така на 75% си защитен, а в другите проценти преболедуването е по-леко „, каза още проф.Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев, който е и консултант по ваксинация на Столична община обясни, че тези, които сега решават да се ваксинират, да го направят навреме, за да се избегнат опашки и струпвания на хора пред пунктовете за имунизация. В тази връзка той информира, че има много места в София, където това може да се направи. 

По думите на проф. Кантарджиев 45% от столичани са ваксинирани, което е положителен факт. Той прогнозира, че Омикрон ще измести Делта, както стана във Великобритания. „Той е доста по-инфекциозен. Във Великобритания има много ваксинирани, и то предимно с две на AstraZeneca, те вече си слагат бустерна, защото само с двете дози защитата не е голяма“, заяви още епидемиологът. По думите му, когато има висок процент заболели, се вдига и процентът на хората, влизащи в болница.

„Много зависи и от средната въраст на населението, а ние сме с по-възрастно население. Това е риск за здравната ни система, Омикрон се разпространява бързо, не бива да се неглижира. Натоварва се спешната помощ и лекарите на първа линия“, предупреди още проф. Кантарджиев.

Според него след седем месеца, в които нищо е неправено, всяка мярка е полезна, както и тази за стимулиране на пенсионерите да се ваксинират със 75 лева. За него мерките просто трябва да се спазват – маски, дистанция и изолиране на болните.

Проф. Кантарджиев смята, че трябва да има информация относно имунизацията за различни групи от хора – майки с деца, пенсионери, млади хора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки