Разпределят първите 30 млн. лева за туризма до 31 декември

0

- Advertisement -

Първата помощ от 30 млн. лв. за туристическия бизнес се очаква да бъде разпределена до 31 декември 2021 г., заяви министърът на туризма Христо Проданов. В срок до края на годината той трябва да издаде заповед с одобрените компании за финансиране и съответните суми, които ще им бъдат отпуснати.

Близо 3300 фирми са кандидатствали по мярката, въпрек че в обхвата й влизаха около 44 000 компании, но вероятно само тези са отговорили на условията. Това означава, че

средно в бизнеса ще отидат около 9000 лв. на фирма.

Помощта обаче се разпределя пропорционално и ще бъде около 1% от оборота, обясниха експерти от ведомството. Най-големите хотелиери и туроператори ще могат да вземат дори над 500 000 лв., предава travelnews.bg.

Припомняме, че първата програма в размер на 30 млн. лв. за подпомагане на бизнеса беше отворена на 19 ноември 2021 г. след близо 2 месеца закъснение. Подаването на заявления се извършваше през Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ), която е към Министерския съвет. Необходимо изискване за получаване на безвъзмездните средства е предприятията да са регистрирали спад на оборота през 2020 г.

с най-малко 30 на сто в сравнение с 2019 г.

Безвъзмездните средства ще се предоставят еднократно и ще се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане и реализирания оборот през 2019 г., но не повече от 20 на сто от реализирания оборот през 2019 г.   Допустими кандидати бяха предприятия от туристическия сектор, които осъществяват дейност в сферата на хотелиерството,  ресторантьорството, туроператорската дейност, организирането на конгреси и търговски изложения, други дейности по хуманно здравеопазване, експлоатацията на зали за представления, дейностите, свързани с развлечения и отдих, и  поддържането на добро физическо състояние. 

Втората схема от 30 млн. лв. за ликвидна подкрепа на туризма остава за 2022 г.

Същото се отнася и за помощта от 6 млн. лв. за туроператорите и туристическите агенти, а също и оставащите 4 млн. лв. за екскурзоводите. Те са изпратени за нотификация в Европейската комисия, но все още няма решение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки