Намалиха срока за бустерна доза на 3 месеца

0

- Advertisement -

Експертите от Министерство на здравеопазването взеха официално решение за съкращаване срока за поставяне на бустерна доза ваксина от 6 на 3 месеца. Новината съобщи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред журналисти.

Намалението на срока на бустерната доза ще важи само за хората над 18-годишна възраст, а за децата от 5 до 11-годишна възраст засега срокът остава 6 месеца. Кунчев има уверението от „Информационно обслужване“, че хората ще могат да се възползват от новите срокове за бустерна доза още от утре.

В Европа има всякакви схеми за бустерната доза – от 6, 3 и 4 месеца, но интервалът от 3 месеца осигурява достатъчно силен имунен отговор и човекът, направил бустерна доза, да получи максимална защита за кратък период, уточни Кунчев. Конкретният повод за скъсяване на срока на бустерната доза е точно заради Омикрон.

При еднодозовата ваксина на „Янсен“ периодът за бустерна доза е два месеца. Ако хората са си поставили ваксината на „Янсен“, могат да направят бустер пак от „Янсен“, Кунчев не смята, че схемата на иРНК с векторна ваксина е много подходяща. „Хетероложната ваксинация показва някои плюсове, така че тя не е невъзможна и хората, които имат направена друга ваксина, могат да си направят бустер с различна ваксина. По логичното е, ако имате „Янсен“, сега да направите информационна иРНК, а не обратното“, посъветва Кунчев.

Срокът за безплатната ваксина срещу грип за възрастните хора над 65-годишна възраст също ще бъде удължен – до края на януари месец.

Има голям интерес към бустерна доза и грипна ваксина, посочи Кунчев и увери, че грипната ваксина ще бъде ефективна при евентуална грипна епидемия.

Взето е решение и за удължаване на програмата за ротавирусна инфекция. Всички родители, които имат желание да имунизират децата си срещу ротавирус, могат да го направят безплатно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки