Ваксинационните пунктове в метрото и моловете започват работа отново

0

- Advertisement -

От този уикенд, 8 и 9 януари се възстановява работата на изнесените ваксинационни пунктове в София. Това реши столичният общински щаб, свикан от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Пунктовете бяха отворени през миналата година с цел да се ускори процесът на ваксинация в столицата, както и да се намали натискът към здравните заведения. Те се намират в моловете Парадайс, Сердика, Ринг Мол, The Mall, България, както и в културния дом в Дружба. Ваксини през съботно – неделните дни ще се поставят и в разкритите пунктове на две от станциите на метрото – „НДК“ и „Софийски университет“, както и в 12 ДКЦ и 24 ДКЦ. Продължава и инициативата на Столичната община за поставяне на ваксини на работното място по заявка на компании.

От днес вече работят ваксинационните пунктове в 7 диагностично – консултативни центъра- 8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24 ДКЦ, както и в метростанциите „НДК“ и „Софийски университет“.

100 хиляди души са били ваксинирани през миналата година в разкритите от Столичната община пунктове, а над 40 % от столичани имат завършен ваксинационен курс, стана ясно по време на заседанието.

По данни на РУО София 425 ученици от общо 143 хиляди и 2 учители от 16 хиляди са карантинирани към момента, което е сравнително малък процент. През последната седмица на декември в училище са се върнали в присъствена форма на обучение 78 процента от всички ученици. Само 3 групи от детските градини към момента са карантинирани. Според кметът на София Йорданка Фандъкова училищата и детските градини не трябва да се затварят, а да продължат да работят при спазване на всички притивоепидемични мерки и тестване на учениците.

Засилва се и контролът за спазване на мерките в градският транспорт и големите търговски обекти

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки