Нейнски: Предоговарянето със Скопие ще отвори Кутията на Пандора

0

- Advertisement -

„Двустранният договор урежда спорните въпроси. Той създаде една добра база за надграждане на доверието. Всичко, което трябва да се прави оттук нататък, е надграждане на този договор. Търсенето на нов договор, предоговарянето, ще отвори Кутията на Пандора и ще даде възможност на определени среди и в двете посоки да търсят политически дивиденти“.Това коментира пред БТВ бившият външен министър Надежда Нейнски.Повод пък е намерението на премиера Кирил Петков позицията на България за еврочленство на Северна Македония да бъде надградена с пет работни групи.

Според нея няма нищо лошо в това да се покаже добронамереност и желание да се търси решаването на проблемите по казуса между България и Северна Македония. По думите й има поле, в което може да се разговаря и да се намери решение на казуса, така че да удовлетворява и двете страни.

Според нея всякакви екзотични идеи в момента дават разнобой на българската позиция и я отслабват. Тя е на мнение, че страната ни трябва да излъчва единство по отношение на позицията си спрямо Северна Македония и да води изключително активна дипломация.

„Убедена съм, че има среди, които искат разколебаване на доверието на българското общество в неговите партньори от ЕС и НАТО, но вярвам, че новото българско правителство ще намери начин да мине през тези подводни камъни“, заяви Надежда Нейнски. Според бившия външен министър казусът със Скопие ще е много сериозен тест дали мнозинството ще бъде реформаторско.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки