Кабинетът смени 9 от областните управители, другата седмица – още!

0

- Advertisement -

Кабинетът смени 9 от областните управители. Назначени са такива в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Добрич, Видин, Смолян, София област, Пловдив и Хасково. Това заяви говорителят на МС и началник на политическия кабинет на Кирил Петков Лена Бориславова след заседанието на правителството. Кои са техните имена тя не уточни, това ще направи по-късно МС. Всички те са от квотите на БСП и на Демократична България. Другата седмица, след като бъдат окомплектовани документите, ще бъдат назначени и останалите областни управители от другите партийни квоти.

Тя поясни, че на областните няма да им се вменяват нови функции, но те по закон са част от политическия кабинет и като такива трябва да прокарват на регионално ниво мерките на правителството. Целта е да се подобри комуникацията с властта и всяка област да се чувства оценена.

Относно политическите назначения, тя поясни, че те ще бъдат сведени до минимум, особено на хора, които нямат качества. Относно тези в дипломацията, тя поясни, че политическата квота е била надвишена и една от основните им мерки е да се ограничи в рамките на закона. Не пожела да каже дали ще прави цялостна преоценка и анализ на дипломатическата назначения, като добави, че това на този етап не е било обсъждано. Тя обаче не изключи такъв разговори да се проведе. Не стана ясно и кой ще бъде поставен на мястото на Пламен Георгиев, който МС отзова от консулският пост във Валенсия.

Бориславова коментира и посещението на Весела Чернева в Скопие, чиято цел е била да подготви бъдещата среща между премиерите на България и Северна Македония. Тя увери, че българската позиция ще бъде защитена, а целта е да бъде надградена чрез петте работни групи. Все още върви подготовката на срещата, като се изчистват и темите. Днес на оперативното заседание на МС всички министри са получили задача да предложат теми , които да бъдат обсъдени на бъдещата среща.

Уточни, че е увеличен размерът на максималните COVID помощи за сектор туризъм от от 1,8 млн. евро на 2,3 млн. евро, а срокът за действие на мерките се увеличени на 30 дни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки