Без лепене на обяви за просрочени задължения и произвол на колекторите

0

- Advertisement -

Без лепене на обяви за просрочени задължения по кредити и строго определени правила за определяне на лихвите, събирани от колекторски фирми предлага вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Тя свика експертен съвет, заедно с коалиционните партньори на БСП, за изработването на нов Закон за колекторските фирми. 

Нинова заяви пред журналисти, че идеята е да не се слагат публични обяви пред жилищата на хората, а да се търсят по определен начин – по телефона или писмено. Освен това

допълнителните такси и лихви ще трябва да бъдат строго регламентирани,

тъй като до този момент не са педантично уредени в закон. Сред предложенията на министъра е и длъжниците да знаят, че могат да бъдат потърсени от колекторски фирми. „Длъжниците не знаят какво се случва и ги изненадват събирачите. Трябва в споразумението по кредита да е записано изрично и длъжникът да даде съгласие неговото вземане да бъде прехвърляно на втори и на трети лица. Когато знае предварително и е дал съгласие, може да очаква такава реакция, а не да бъде изненадван“, заяви Нинова. 

Според нея е необходимо в най-кратки срокове законопроектът да бъде изготвен, тъй като има множество жалби в КЗП по този въпрос. Тя обясни, че хората са подложени на натиск за събиране на вземания – психологически и физически. По думите й е редно държавата да си влезе в ролята и

да защити семействата и домакинствата от произвол. 

„Поискахме от коалиционните ни партньори да задействаме клауза в коалиционното споразумение, която изисква свикване на експертен съвет за подготовка на общ законопроект. Има разбиране, всяка парламентарна група излъчи свои представители. Започваме подготовка на ред и правила, по които да се събират тези вземания, за да се сложи край на тормоза на хората. В БНБ има регистрирани 17 колекторски фирми, оттам нататък как се събират вземания, на кого се възлагат те, какви са начините, с какви средства си служат тези хора, е неуредено.“, заяви министърът. Правила и ред за тези вземания вероятно ще бъдат уредени и в Закона за защита на потребителите.

Корнелия Нинова посочи, че не за първи път се прави опит за такъв закон, но този път има политическа воля този проблем да бъде доведен до край.

Надява се това да се случи до края на февруари,

но отбеляза, че не може законът да се пише на коляно и има много професионална работа, която трябва да бъде свършена. Тя призна, че очаква да срещне и отпор. 

Нинова коментира и последната си заповед, с която забрани на мобилните оператори да вдигат цените на услугите си. Въпреки че мнозина от тях разпратиха съобщения на своите потребители за ръст на цените, Нинова бе категорична, че такъв няма да има. Два от мобилните оператори – „Теленор“ и А1, са поискали да вдигнат цените за 2020 и за 2021 година, за което нямат сключен договор с потребителите си.

Право за „скок“

има само „Виваком“, които са заложили в договорите си тази възможност, а и са поискали вдигане на цените само за една година – 2021 година. 

Мобилните оператори са подали жалба относно заповедта на Нинова по съдебен ред и се очаква решението на съда. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки