Приемаме еврото през 2024, но след кампания за ползите и рисковете

0

- Advertisement -

Към момента сме технически напълно готови за приемането на плана за въвеждане на еврото, остават някои дребни неща, които трябва да бъдат изпълнени. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпрос по темата, зададен от Георги Ганев от „Демократична България“. Василев обаче бе категоричен, че това ще се случи след широкомащабна кампания за информиране на обществото относно ползите и потенциалните рискове, които идват с приемането на еврото, за да може хората да направят информиран избор. 

„На 30 юни правителството прие план за действие по приемане на еврото, беше на обществено на обсъждане. Готов е за приемане от МС. Преди да бъде приет искаме да направим широк обществен дебат, да бъде обсъден в детайли и гражданите и фирмите да бъдат убедени дали за тях е добре да се приеме еврото“, заяви Василев. „Ние смятаме, че това е най добрият план за България, това беше записано и в коалиционното споразумение“, допълни той. Министърът обясни, че кампанията по информиране ще включва информация относно това какво се случва с приемането на еврото, какво се случва с влоговете, договорите, ипотеките, спестяванията на гражданите, платежните системи и бизнесите –  колко време да се поддържат 2 каси. В планът е написано, че това трябва да се случва в продължение на 1 месец. 

Асен Василев заяви, че датата 1 януари 2024 година за влизане в еврозоната по никаква форма не е застрашена като срок. „Въпросът е правилно да въведем разяснителната кампания“, допълни министърът. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки