Сербезова: Все още в България доминиращият щам е Делта

0

- Advertisement -

Все още обаче в България доминиращия щам е Делта. Това посочи здравният министър Асена Сербезова пред Дарик радио. Тя добави, че обучението на учениците следва да продължи присъствено

По думите й не наблюдаваме рязко повишаване на заболеваемостта на децата. Посочи, че преди да се пристъпи към обучение от дистанция има и друг мерки, които могат да се приемат, за да останат децата в клас.

Тя изтъкна, че 94 % от новозаболелите не са ваксинирани, а и повече от 93 процента от починалите също не са били ваксинира. Добави, че се повишава броят на ваксинираните във всички групи, включително и сред медицинските специалисти и учителите, само за последните три дни са поставени над 100 хил. ваксини.

Започна вътрешна проверка по процедурите за купуването на тестовете, а освен това се извършва и външна проверка, чийто материали са в прокуратурата, допълни Сербезова по въпроса за тестовете. По думите й вече е започнала петата вълна, но смятат, че по-малко хора ще се нуждаят от болнично лечение. „Но е трудно се прогнозира, защото пък у нас имунизацията е на много ниско ниво, посочи Сербезова. Тя подчерта, че омикрон заразява и ваксинирани и заразява по-лесно, но пък ваксините предпазват от тежко боледуване,

Сербезова коментира ролята на двата новосъздадени комитета, които замениха НОЩ (Националния оперативен щаб). Първият е т.нар. национален пандемичен комитет, чиято идея е да координира работата на министерствата, други министерства да подкрепят здравното: например МВР да подкрепи МЗ като осъществява контрол за спазването на противоепидемичните мерки.

Вторият новосъздаден комитет е вътрешно ведомствения пандемичен комитет, чийто членове са зам.-министри и епидемиолоpи, включително и главният държавен здравен инспектор.  Ковид кризата показа колко е важна ролята на РЗИ и здравния контрол, изтъкна проф. Сербезова. „Проблемът не е само в самия вирус. Проблемът и последиците върху организма след Ковид са много по-големи“, отчете тя. Държавните и частните болници трябва да бъдат равнопоставени. Има много случаи, в които държавната болница е по-ощетена, посочи здравният министър още здравният министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки