Заради демографската криза: Депутат от ДБ предлага обединяване на общини

0

- Advertisement -

Да се направи анализ дали у нас няма много общини и области, които са обезлюдени и в резултат на това да се пристъпи към обединяване. Това предложи депутатът от ПП и шеф на регионалната комисия Настимир Ананиев. По думите му много общини са във фактически фалит и за да се подобри стандартът на живот, трябва да има живеещи хора в тези общини, а не да са пусти. 

За да върнем хората, които напускат България, трябва да върнем качеството на живот с планиран и добър анализ,  каза още Ананиев.

Ананиев коментира и протеста пред НС срещу зеления сертификат, организиран от „възраждане“. По думите той е бил партиен, а имало опит да се представи като протест на народа.Той  разкритикува протестиращите, които искат да падне сертификата, но не и по какъв начин да подходят и как да оправят наследството, което е оставено от ГЕРБ.

По думите му здравната ни система е в такова състояние, че при 1000 болни тя спира, защото няма медици. Той изтъкна, че моделът на зеления сертификат се използва в цяла Европа и е мярка, с която се опитва да подпомогне здравната система. Ананиев изтъкна, че 150 000 са починали през 2021 г, а година преди това – 124 000. По думите му фокусът трябва да бъде човешкият живот и не може човешкият живот да се използва за политически цели. Смята, че за политическите партии трябва да има държавническо обединение около здравната криза. Той направи паралел с издаването на фалшиви сертификати и корупцията. Заяви, че около всички сектори в България има корупционни модели. В енергетиката са най-големи практиките, в здравеопазването също.

„По отношение на корупцията – какво се случва с „Хемус“ – строено, няма документи има сакове в брой и в един момент се вижда, че това е модел от дълго време“, каза Ананиев. Той съобщи, че предстои среща с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, за да се види има ли нужда от законови промени. Да се видят публичните средства, които са изразходвани до момента, за да не бъдат загубени. „Очевидно е, че там е действал модел, че е имало политически чадър и се надявам да стигнем до отговорник“, каза Ананиев. По думите му обаче в прокуратурата се получава тапа и ако някой е откраднал ресурс едва ли ще влезе в затвора. Смята, че основен приоритет на ПП освен бюджета е да има справедливост, когато се стигне до прокуратура и съд. „Искаме тя да е работеща и да бъде безпристрастна. За съжаление много знакови дела се спират там“, каза Ананиев.

По отношение напредъка на „Струма“ заяви, че иска да се запознае какво е заложено в самата процедура по изграждането, защото през последните 7-8 години е имало различни проекти за завършването й. Но е категоричен, че трябва да се намери бързо решение, защото се бавим. Заложени са големи инфраструктурни проекти като завършване на „Хемус“, магистрала Черно море, тунелът на Шипка.

Ананиев заяви, че за него е важно да чуе обикновените граждани и затова тръгва на обиколка в страната, за да чуе проблемите по неспазване на закона. Смята, че по общини са се сформирали феотдални модели, където законът не се прилага, а на места има напълно незаконни строежи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки