„Възраждане“ иска депутатите да се тестват за алкохол и наркотици

0

- Advertisement -

ПГ на „Възраждане“ е внесла предложение депутатите да се тестват за дрога и алкохол преди да влязат в сградата на Народното събрание. Това стана ясно по време на брифинг от думите на депутата Цончо Ганев, който обоснова искането с вчерашното изказване на Христо Петров от ПП, по-познат като Ицо Хазарта, в което той нарече „Възраждане“ „шепа нещастни фашисти“.

Народните представители от най-малката по численост политическа сила в парламента, предлага депутатите лично да си заплащат тестовете,  с които да гарантира, че са „адекватни и не правят квалификации, които обиждат гражданите или депутатите“. Те смятат, че след като има условие за правене на тестове за коронавирус на хората без ваксина, то не би имало проблем да се въведе и тази мярка. 

Ганев осъди остро изказването на Ицо Хазарта и отправи критика към заместник-шефа на парламента Кристиан Вигенин, който не направи забележка на депутата. 

На въпрос на „Монитор“ относно това какви ще се санкциите за депутатите, ако се докаже, че те в действителност са пияни или дрогирани, Цончо Ганев заяви, че не предлагат такива, а целта на тестването е да се установи кой е адекватен. 

Минути по-късно обаче Елена Гунчева заяви, че при установени случаи на положителни проби, ще е отговорност на парламентарната група да реши по какъв начин ще накаже провинилия се депутат – дали ще го лиши от възможността да гласува, да внася законопроекти, да отправя питания и т.н. „Считам, че всеки един трябва да бъде достатъчно отговорен и да знае какви са последиците, ако  бъде хванат с подобни субстанции в Народното събрание“, заяви Гунчева. 

Ганев посочи, че въпреки обещанието на премиера, че ще се срещне с граждани от протеста, до този момент не се е свързал с „Възраждане“ по въпроса. Развитие няма и относно поетия ангажимент на Здравното министерство относно създаването на работна група, която да установи дали е налице необходимостта от продължаването на мярката със зелените сертификати и дали са ефективни те. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки